Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

BERD: Riscurile crizei din Cipru in Europa de Est, mai mari decat am crezut

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 16:57
2212 citiri
BERD: Riscurile crizei din Cipru in Europa de Est, mai mari decat am crezut
Foto: AP

Programul de asistenta pentru Cipru ameninta sa incetineasca cresterea economica in tarile din estul Europei prin legaturi comerciale si bancare, riscand sa declanseze un exod al capitalului din cele mai indatorate natiuni din zona euro, avertizeaza reprezentantii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Un alt moment de incertitudine in Europa ar putea genera o crestere a costurilor de finantare pentru banci, precum si o retragere masiva a depozitelor mari si a finantarilor din tarile cu sectoare bancare mai slab dezvoltate, a afirmat economistul BERD Jeromin Zettelmeyer, pentru Bloomberg.

In plus, UE nu a facut suficiente eforturi pentru a asigura deponentii ca formula utilizata in Cipru reprezinta o solutie unica.

Cipru a primit recent un imprumut extern in valoare de 10 milioane de euro, iar in schimbul banilor guvernul este obligat sa implementeze un program amplu de restructurare a sectorului bancar, in urma caruia deponentii cu plasamente mai mari de 100.000 de euro vor suporta pierderi semnificative.

Cresterea economica din Europa de Est este dependenta de capital strain si de exporturi, iar pachetul financiar acordat Ciprului ar putea afecta tari precum Italia si Spania, foarte importante ca urmare a dimensiunii lor, avand astfel repercusiuni in intreaga Uniune Europeana.

"Riscurile sunt mai mari decat am crezut si vizeaza in mai mare masura periferia decat am crezut", a adaugat Zettelmeyer.

In cea mai recenta prognoza, BERD se astepta o la revenire a cresterii economice in regiune. "Este foarte dificil de spus daca aceasta a fost anulata sau nu de episodul cipriot", a mai spus economistul.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#criza Cipru Europa Est, #banci Europa Cipru , #zona euro
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Vrea si BERD o felie de placinta!