Cade sau nu Grecia? Dar ce se va intampla cu Portugalia?

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 09:02
2430 citiri
Cade sau nu Grecia? Dar ce se va intampla cu Portugalia?
Foto:ptweb.com

Criza datoriilor va continua sa afecteze zona euro, chiar daca Grecia va ajunge la o intelegere privind a doua transa de imprumut, Portugalia fiind, foarte posibil, urmatoarea tara care sa intre in vizorul pietelor.

"Pietele simt ca Portugalia ar putea fi urmatorul teatru de batalie al crizei si vor transmite presiune acestei tari", a declarat Bob McKee, economist sef la Independent Strategy, potrivit CNBC.

Grecia ramane in negocieri cu FMI si UE in privinta termenilor de atribuire a celei de-a doua transe de imprumut necesare pentru a evita o intrare in faliment, in luna martie.

Portugalia este intr-o pozitie mult mai buna decat Grecia, potrivit lui McKee, pentru ca are un guvern stabil, ales in iunie anul trecut, fiind dedicat ducerii la bun sfarsit a reformelor in domeniul muncii si al fiscalitatii si avand relatii bune cu creditorii sai internationali.

"Guvernul vrea sa duca la bun sfarsit programul stabilit impreuna cu Troica si cu electoratul, insa economia se contracta", a declarat McKee.

Potrivit statisticilor privind PIB-ul Portugaliei, acesta s-a contractat in 2011 cu 0,6%, iar potrivit previziunilor facute de Deutsche Bank economia se va contracta mai departe, in 2012, cu 1,9%.

De la inceputul crizei datoriilor suverane din zona euro, Portugalia a fost grupata cu Grecia, Irlanda, Italia si Spania in cadrul tarilor cu probleme de la periferia zonei euro.

"Portugalia se afla intr-o situatie mult mai buna decat Grecia si comparatia dintre cele doua tari este exagerata", a declarat Gilles Moec de la Deutsche Bank.

"Portugalia si-a atins tintele fiscale, exista dovezi si a ajuns la o situatie politica mai solida, deoarece oamenii au fost consultati in privinta ajustarilor economice necesare", a continuat acesta.

Reformele din fiscalitate si piata locurilor de munca au primit opozitia puternica a unei sectiuni importante a electoratului, in cazul Greciei.

Ultimele reforme sunt o conditie esentiala pentru ca statul elen sa primeasca urmatoarea transa a imprumutului de la UE si FMI, in ciudata faptului ca in Grecia sunt planificate greve, de catre cele mai mari sindicate din tara.

McKee este de parere ca Grecia va parasi zona euro pana la sfarsitul anului, caz in care presiunea se va muta asupra Portugaliei.

"Daca nu exista crestere va exista o presiune continua, insa liderii europeni si FMI vor acorda un extra-sprijin Portugaliei, incercand sa se asigure ca aceasta tara nu va urma Greciei", a continuat acesta.

Portugalia are inca nevoie de mult sprijin din partea Troicai in ceea ce priveste atingerea situatiei macroeconomice, care sa asigure sustenabilitatea pe termen lung a datoriilor suverane.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Portugalia criza financiara piata, #presiune piata Portugalia, #Grecia negociere stergere datorii , #zona euro