Cat a costat curatenia din sistemul financiar din Germania

Luni, 30 Aprilie 2012, ora 15:22
1659 citiri
Cat a costat curatenia din sistemul financiar din Germania
Foto: Arhiva

Fondul german pentru stabilizarea pietei financiare, SoFFin, a raportat o pierdere de 13,1 miliarde de euro anul trecut, una dintre cele mai mari din istoria financiara a Germaniei, in urma restructurarii datoriei Greciei si a reducerii participatiilor institutiei la Commerzbank si WestLB.

Practic, SoFFin nu este o banca, astfel incat nu poate fi comparata direct cu pierderile altor mari banci germane, precum pierderea neta de 6,18 miliarde de euro, inregistrata de Dresdner Bank's in 2008, conform Reuteres.

Insa rezultatele indica faptul ca pierderile din sistemul bancar german continua sa isi faca aparitia la ani buni dupa ce bancile salvate cu bani publici s-au reintors pe profit.

Germania a infiintat SoFFin in octombrie 2008 pentru a restaura increderea in sectorul financiar autohton, dand posibilitatea creditorilor aflati in dificultate, precum Hypo Real Estate, IKB si SachsenLB, sa transforme o parte din active in asa numitele "bad banks", garantate de statul german.

Prin eliminarea activelor toxice din bilanturi si prin injectiile de capital, bancile au redevenit profitabile.

Pierderile inregistrate de SoFFin vor alimenta dezbaterea la nivel european cu privire la cine ar trebui suporte costurile curatarii sistemului financiar. Spania se pregateste sa forteze sectorul bancar sa isi asume costurile imprumuturilor ipotecare neprovizionate, dupa ce acestea sunt mutate intr-un holding special, potrivit unor surse guvernamentale.

Pe de alta parte, Germania a nationalizat cel mai mare creditor imobilliar german Hypo Real Estate in 2009, o miscare controversata care a fortat Guvernul sa isi asume responsabilitatea pentru pierderile viitoare.

Potrivit raportului financiar pe 2011, SoFFin a fost fortat sa absoarba pierderi de 11,4 miliarde euro de la FMS Wertmanagement, institutie care a preluat activele toxice ale Hypo Real Estate. Din aceasta suma, 8,9 miliarde euro reprezinta pierderi cauzate de restructurarea datoriilor Greciei.

Alte pierderi au fost determinate de ajustarea valorii participatiei de 25% detinuta de SoFFin la Commerzbank, a doua mare banca germana, precum si de deprecierea capitalului non-votant la banca WestLB.

La apogeul crizei financiare subprime, fondul SoFFin a fost fortat sa furnizeze garantii de 168 miliarde de euro si capital de 29,4 miliarde de euro pentru sapte banci germane aflate in pragul colapsului.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#pierderi sistem bancar german, #credite neperformante Germania, #active toxice Germania , #zona euro