Ce planuri mai are Europa pentru soarta Greciei

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 18:34
2349 citiri
Ce planuri mai are Europa pentru soarta Greciei

Devine din ce in ce mai clar ca Grecia trebuie sa iasa dintr-o situatie cam fara iesire. Datoria sa este 150% din PIB, scaderea anuala a respectivului PIB a ajuns la 7%, rata somajului a atins 16%, bancile se decapitalizeaza, iar luminita de la capatul tunelului nici nu se observa.

Singura cale de iesire din situatie ar fi declararea incapacitatii de plata a datoriilor suverane. Declarandu-se in incapacite de plata, Grecia poate iesi din zona euro si va putea repune in circulatie vechea drahma, pe care o va devaloriza rapid, punand inflatia sa suporte ceea ce actualul sistem financiar nu poate.

In trecut, alte tari care au fost in actuala situatie a Greciei au facut acest lucru si, dupa un oarecare timp, si-au revenit. Dar Grecia este prinsa in capcana numita euro, care o impiedica sa tipareasca bani, sa-i devalorizeze si sa dirijeze o parte a datoriilor prin usa din dos spre populatie, cea care in prezent nu accepta sacrificii prin usa din fata.

Daca asa stau lucurile, in mod firesc, se pune intrebarea: ce-i determina pe liderii principalelor puteri economice ale UE - Franta si Germania - sa se cramponeze de salvarea Greciei, care stiu prea bine ca nu poate fi salvata, ci doar intarziata?

Pericol de contagiune

Raspunsul la aceasta intrebare il prezinta pe portalul Project Syndicate, un articol semnat de Martin Feldstein, profesor la Universitatea Harvard. De fapt, sunt doua raspunsuri:

Cel dintai se refera la bancile si alte institutii germane si franceze, care sunt deja legate de datoriile statului grec, fie direct, fie prin credite acordate bancilor grecesti sau ale altor tari din zona.

Intarziind data incapacitatii de plata, institutiile financiare din Germania si Franta vor castiga timp ca sa-si puna la adapost capitalurile respective, indepartandu-le de bancile grecesti sau vanzand activele la BCE.

Cel de al doilea raspuns are in vedere riscul pe care defectarea financiara a Greciei poate sa-l produca in zona, prin contagiune. Italia si Spania sunt motivele principale pentru ca alianta franco-germana sa se avante cu atata pasiune in salvarea Greciei.

Recenta depunctare a Italiei de catre agentia Standard & Poor's este o dovada ca riscul contagiunii exista, ca el este luat in calcul de experti si ca nu trebuie scapat din vedere.

Intarziere, nu salvare

Incapacitatea de plata a Greciei ar ameninta grav siguranta financiara a acestor doua tari. Fondurile europene pentru stabilitate financiara dispun de mijloace suficiente ca sa acopere nevoile Greciei, dar o extindre a crizei in regiune ar lasa sigur Italia si Spania descoperite.

Responsabilii politici ai Europei au calculat ca "boala greceasca" trebuie prelungita circa doi ani si, chiar daca aceasta costa, merita sacrificiul. Caderea Italiei si a Spaniei nu pot fi preluate pe umerii lor de toate celelalte tari din UE, ceea ce i-ar periclita insasi existenta.

Dimpotriva, intarziind cu doi ani incapacitatea de plata a elenilor, Italia si Spania vor avea posibilitatea sa-si astupe diferite gauri, sa se refaca si, la sfarsitul acestei perioade, sa-si demonstreze stabilitatea.

Daca, dupa doi ani, situatia Spaniei si a Italiei va fi redresata, conducatorii politici ai Europei nu vor mai avea niciun motiv sa opreasca Grecia de la o cadere libera, definitiva si fara pericolul de a-i molipsi pe altii.

Fireste, mai ramane Portugalia, dar, daca ea nu va sti sa profite de norocul acestui respiro de doi ani si sa se refaca singura, este clar ca soarta ei nu poate fi alta decat a Greciei. Astfel, sacrificand doi pioni neastamparati - Grecia si Portugalia - Europa isi va putea salva propriul sistem euro.

Nimeni nu stie ce pericol paste dupa colt

Nu pare o perspectiva incantatoare, dar este cat se poate de pragmatica. As zice chiar ca alta mai pragmatica nici nu exista. Un singur pericol sta dupa colt, amenintand acest scenariu: situatia financiara a Spaniei si Italiei sa reziste in acesti doi ani, nu cumva sa scada credibilitatea, care se cere intarita, nu diminuata.

Altfel, neincrederea ar afecta dobanzile, acestea ar creste spectaculos, aducand si mai multa neincredere. Ar fi un dezastru, ambele tari ar porni pe o traiectorie financiara insustenabila, antrenand intreaga Europa pe urmele lor.

Intr-un asemenea moment, nimeni nu-si poate imagina ce va urma. Este chiar imposibil sa intrezareasca cineva azi pretul cu care ar putea plati Europa si liderii ei incercarea de a pacali piata, glisand cauza Greciei in timp.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#Grecia incapacitate de plata, #planuri faliment Grecia, #Italia Spania pericol recesiune, #criza zona euro , #zona euro
Comentarii