Ce s-au inteles liderii UE, mai putin Marea Britanie - vezi prevederile pactului fiscal (Video)

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 16:42
3587 citiri
Ce s-au inteles liderii UE, mai putin Marea Britanie - vezi prevederile pactului fiscal (Video)

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, mai putin Marea Britanie, au semnat pentru implementarea unui nou acord inter-guvernamental, care presupune o disciplina fiscala mai mare si un control atent al bugetelor nationale.

Documentul este impartit in mai multe categorii, conform site-ului Consiliului European.

"Pe deplin hotarati sa depasim impreuna dificultatile actuale, am convenit astazi asupra unui nou 'pact fiscal' si asupra unei coordonari semnificativ mai intense a politicilor economice in domeniile de interes comun", se arata in acord.

Un nou pact fiscal

- Bugetele nationale ar trebui a fie echilibrate sau in surplus; acest lucru se considera respectat daca deficitul anual structural nu depaseste 0,5% din PIB

- Aceasta regula va fi introdusa in Constitutia fiecarei tari membre UE. Ea va contine un mecanism de corectie automata care intra in vigoare daca vor exista devieri. Acesta va fi propus de fiecare natiune pe baza principiilor propuse de Comisia Europeana. Recunoastem competenta Curtii de Justitie de a verifica aplicarea acestei reguli.

- Statele membre converg impreuna catre nivelul specific de referinta, conform unui calendar propus de Comisie.

- Statele membre trebuie sa prezinte Comisiei si Consiliului European proceduri de reducere a deficitului bugetar. Operatiunea va fi urmarita atent de Comisie si de Consiliu.

- Va fi implementat un mecanism pentru raportarea "ex ante" de catre statele membre a planurilor lor nationale privind emisiunile de datorie publica.

- Regulile care guverneaza procedura aplicabila deficitului excesiv vor fi consolidate pentru statele din zona euro. De indata ce Comisia observa ca deficitul unei tari a ajuns sa fie mai mare de 3%, vor exista consecinte automate. Decizia aceasta se anuleaza doar daca se va opune majoritatea statelor din zona euro.

Coordonarea politicilor economice

- Se va stabili o procedura pentru a se asigura faptul ca toate reformele majore de politica economica planificate de statele membre din zona euro vor fi discutate si coordonate la nivelul zonei euro.

- Guvernanta zonei euro va fi consolidata si se vor organiza summit-uri cu regularitate, cel putin de doua ori pe an.

- Vom examina in mod rapid noile reguli propuse de Comisie la 23 noiembrie 2011 cu privire la monitorizarea si evaluarea proiectelor de planuri bugetare si corectarea deficitelor excesive in statele membre din zona euro si consolidarea supravegherii economice si bugetare a statelor membre care se confrunta cu dificultati grave sau care sunt amenintate de astfel de dificultati in ceea ce priveste stabilitatea lor financiara in zona euro.

Metode pentru intarirea si stabilizarea zonei euro

- Masurile pe termen lung, precum cele prezentate anterior, trebuie corelate cu actiuni imediate, pentru a redresa peitele financiare.

- Trebuie sa canalizam imediat fonduri catre Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF). Speram ca BCE sa ne fie partner in aceaata actiune.

- Vrem sa grabim intrarea in vigoare a Tratatului privind Mecanismul european de stabilitate (MES). Obiectivul nostru comun este ca acesta sa fie viabil incepand cu iulie 2012.

Resurse financiare

- EFSF va participa activ in finantarea programelor in desfasurare, care au ca termen-limita jumatatea anului 2013.

- Vom reevalua in martie 2012 capacitatea totala a FESF/MES de 500 de miliarde de euro (670 de miliarde de dolari).

- Pe parcursul introducerii treptate a capitalului varsat, suntem pregatiti si sa acceleram platile de capital pentru a mentine un raport de minimum 15% intre acesta si suma uriasa provenita din emisiunile MES, dar si sa asiguram o capacitate de imprumut de 500 de miliarde de euro.

- Statele membre din zona euro si alte state membre vor examina si confirma in termen de 10 zile furnizarea de resurse suplimentare pentru FMI de pana la 200 de miliarde euro, sub forma unor imprumuturi bilaterale, pentru a asigura faptul ca FMI dispune de resurse adecvate pentru a aborda criza. Asteptam cu interes contributii paralele din partea comunitatii internationale.

Modificarea tratelor privind MES

- Luand in considerare implicarea sectorului privat, vom implementa si pentru MES acelasi principii ca in cazul EFSF. Reiteram ideea ca deciziile luate pe 21 iulie si 26/27 octombrie in legatura cu datoria Greciei sunt unice si exceptionale. Clauze de actiune colectiva vor fi incluse, in asa fel incat sa pastram lichiditati in pietele financiare, in termenele si conditiile noilor decizii.

- Introducem noi reguli privind capacitatea de decizie a MES, acordul mutual fiind inlocuit cu o majoritate calificata de 85% in cazul in care Comisia Europeana si BCE considera ca sustenabilitatea zonei euro este amenintata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#schimbare tratate UE, #acord UE , #zona euro