Ce se va intampla cu zona euro in 2014

Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 11:17
2562 citiri
Ce se va intampla cu zona euro in 2014
Foto: Reuters

Anul 2013 a fost unul agitat pentru zona euro, iar specialistii spera ca 2014 sa le aduca mai multa liniste tarilor membre.

Vestile bune vin din Italia, Spania si Portugalia, tari cu probleme destul de mari pana acum, dar care dau semne de iesire din recesiune, scrie Reuters. Anul acesta, se asteapta aceleasi vesti bune si din partea Greciei.

Masurile de austeritate luate de multe tari si rata ridicata a somajului sunt factori care pot pune probleme zonei euro. Unii analisti prezic aparitia unui grup de partide care sa se impotriveasca monedei unice europene. Este cazul Partidului Libertatii din Olanda, al Frontului National din Franta, al gruparii UKIP din Marea Britanie sau al celei denumite Syriza, din Grecia.

2014 poate fi un an mai greu

Daca tendinta anti-euro va continua, noua legislatie din domeniul bancar european ar putea sa nu fie promovata tocmai din aceasta cauza, spune Alastair Newton, analist la compania Nomura Securities.

In plus, Franta se afla si ea la limita recesiunii, presedintele Francois Hollande afirmand recent ca va scadea impozitele pe care le platesc companiile, in cazul in care ele angajeaza mai multi oameni.

Guvernul de coalitie din Grecia refuza sa mai aprobe noi masuri de austeritate, tara fiind deja chinuita de asemenea masuri in trecut. Opozitia de la Atena, reprezentata de Syriza, este in crestere in sondaje, amenintand sa vina la putere.

Analistul Russel Jones, de la compania Llewellyn Consulting, din Londra, spune ca anul 2014 poate fi chiar mai greu decat 2013 pentru pietele financiare din zona euro. El nu crede intr-o disparitie a acestei uniuni monetare, asa cum toate predictiile pesimiste din trecut nu s-au adeverit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#zona euro bani recesiune grecia franta, #italia spania portugalia somaj, #masuri austeritate Europa, #banci datorii ue , #zona euro