Ce trebuie sa faca Germania pentru a ajuta Europa cu adevarat

Vineri, 31 Iulie 2015, ora 07:09
5036 citiri
Ce trebuie sa faca Germania pentru a ajuta Europa cu adevarat
Foto: Ziare.com

Zona euro pare sa se afle sub semnul austeritatii, iar intrebarea care rasare din cand in cand este cine sa faca sacrificii, germanii care o duc prea bine sau statele indatorate din sud?

Insa aceasta gandire este total gresita, explica economistul Robert Waldmann, intr-un eseu in care incearca sa doboare ideile preconcepute ale altor specialisti, arata Vox.com.

El sustine ca Europa nu are nevoie de sacrificii din partea Germaniei, ci mai degraba sa dea dovada de o ingaduinta mai mare cu poporul sau, lucru ce s-ar traduce in taxe mai mici, salarii mai mari si o crestere a consumului.

"As spune ca zona euro are doua mari probleme. Una este faptul ca Grecia are datorii mult prea mari, pe care nu le poate onora. Cea de-a doua este cererea slaba. Iar o solutie perfecta ar fi ca nemtii sa scada taxele, fapt ce ar stimula cererea. Germanii vor cumpara mai mult, astfel ca importurile vor fi mai mari. Iar daca se simt extrem de generosi, ar trebui sa creasca si salariile", arata economistul citat.

Analist Financial Times: Singura solutie pentru Grecia, pe care o stie si Germania

Taxa pe valoare adaugata in Germania este de 19% pentru aproape toate categoriile de bunuri si servicii. O taiere semnificativa a TVA ar aduce beneficii tuturor, inclusiv populatiei cu venituri mici, studentilor si pensionarilor. Insa ar stimula si economiile celorlalte tari din zona euro.

Cum? Uniunea monetara reprezinta principalul partener comercial al Germaniei, astfel ca o crestere a consumului va influenta pozitiv si importurile. Nemtii vor cumpara mai multe produse din celelalte state membre, iar acest lucru va impulsiona cresterea produsului intern brut al acelor tari. Iar daca firmele vor vinde mai mult, vor da mai multi bani la stat sub forma de taxe si impozite.

E o situatie din care castiga toata lumea. Evident ca problemele Batranului Continent nu vor fi rezolvate in acest mod, dar cu siguranta ele se vor micsora extrem de mult, sustine economistul citat.

Record in Germania: Locomotiva Europei ia avant, insa SUA vad un pericol

Mai mult, golul lasat de scaderea TVA si de cresterea salariilor ar putea fi acoperit din imprumuturi, nu din taierea cheltuielilor, avand in vedere ca Germania se imprumuta cu o dobanda apropiata de zero de pe pietele financiare.

Insa situatia e fix pe dos

Momentan, situatia in Germania e cu totul alta: exporturile au explodat, iar importurile nu. Adica nemtii vand mai mult in exterior decat cumpara. Mult mai mult. In aprilie 2015, excedentul comercial insuma 19,7 miliarde de euro.

Acest lucru a fost criticat de fostul presedinte al bancii centrale americane, Ben Bernanke, care mentiona ca Germania franeaza dezvoltarea celorlalte state membre UE. Ideea sa este similara cu cea a lui Robert Waldmann.

Germania pune in pericol restul Europei (Grafice)

"Intr-o lume care inregistreaza o crestere lenta si se confrunta cu o cerere anemica, excedentul comercial al Germaniei este o problema. Cateva state membre ale zonei euro se afla intr-o recesiune adanca, au o rata a somajului ridicata si nu au spatiul fiscal necesar pentru a creste nivelul cheltuielilor sau pentru a reduce taxele, ca sa stimuleze cererea interna.

Faptul ca Germania vinde mai mult decat cumpara de la vecinii sai si de la alte tari din lume conduce la scaderea productiei si la un declin al angajarilor in celelalte natiuni", atragea atentia Bernanke.

UE catre Germania: Cresteti salariile!

Si Bruxelles-ul considera "indispensabila" o crestere a salariilor in Germania, pentru ca tara sa-si poata ajuta vecinii europeni ramasi in urma, a afirmat comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, la finalul anului trecut.

"Ar fi foarte important ca Germania sa-si dezvolte investitiile publice, sa stimuleze cererea si sa reduca excedentele comerciale excesive, care fac rau vecinilor sai europeni. In cadrul acestui obiectiv, o schimbare de politica salariala este indispensabila din punct de vedere al Comisiei", a explicat atunci comisarul european, intr-un interviu acordat cotidianului german Die Welt.

Ce vrea UE de la Germania: Cresterea salariilor. E "indispensabila"

Intr-o zona euro afectata inca de criza economica, ideea a obtinut teren in randul tot mai multor state, care sustin ca toti ar avea de castigat de pe urma cresterii salariilor germane, corectand diferenta de competitivitate si stimuland puterea de cumparare a gospodariilor in cea mai mare piata din zona.

Franta a tot facut apeluri in acest sens, chiar si prin vocea presedintelui Francois Hollande.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Germania ajutor UE, #Germania crestere salarii, #Germania scadere taxe , #zona euro