Ce urmeaza dupa iesirea Greciei din zona euro

Duminica, 20 Mai 2012, ora 09:12
4717 citiri
Ce urmeaza dupa iesirea Greciei din zona euro
Foto: The Economist

Din ce in ce mai multi analisti incep sa prezica retragerea Greciei din zona euro, in timp ce liderii europeni continua sa ceara noi masuri de austeritate.

Agentia de rating Fitch a retrogradat, joi, Grecia din cauza riscului crescut de a parasi zona euro.

Fitch a retrogradat ratingul Greciei

Economistii de la Citi au estimat ca, in prezent, exista sanse de 50-75% ca statul sa iasa din uniunea monetara, iar economistii preseaza pentru o inlaturare a acestei tari.

Chiar si politicienii arata o indiferenta surprinzatoare fata de acest eveniment, mai ales ca in trecut erau extrem de implicati.

Publicatia Business Insider a realizat o lista ce cuprinde 16 lucruri care se vor intampla dupa ce Grecia va iesi din zona euro.

16. In primul rand, Grecia va promulga o lege prin care drahma devine moneda nationala si prin care se va stipula nivelul ratelor de schimb ale acesteia.

15. Grecii vor trebui sa emita legi de prevenire a retragerii depozitelor bancare. Statul elen se confrunta deja de doi ani cu exporturi de capital, iar acestea se vor intensifica dupa iesirea din zona euro. Din acest motiv, singura cale de a fi controlate este adoptarea unor acte normative care sa le interzica.

14. Insa populatia va protesta fata de acest lucru, incercand cu disperare sa gaseasca metode de a evita aceste legi.

13. Neincrederea in noua moneda va crea o piata neagra masiva. In prezent, peste 25% dintre greci isi desfasoara activitatea in afara legii, pentru ca sa nu plateasca taxe, iar evaziunea fiscala se va mari dupa iesirea din zona euro.

12. Valoarea noii drahme se va prabusi in raport cu alte monede. Desi deprecierea monedei nationale va crea oportunitati de crestere a competitivitatii pe termen lung, pe termen scurt va avea consecinte dezastruoase, unul dintre ele fiind cresterea masiva a preturilor. Pentru a fi tinuta in frau, banca centrala trebuie sa tipareasca mai multi bani, insa acest lucru trebuie facut moderat, pentru a nu se ajunge la hiperinflatie.

11. Instabilitatea politica ar putea distruge Grecia, deoarece populatia se va rascula impotriva Guvernului, care va fi considerat vinovat pentru conditiile derizorii de trai.

10. Banca Centrala Europeana va fi institutia internationala asupra careia se vor muta majoritatea criticilor, dupa o iesire a Greciei din zona euro, pentru ca va fi prinsa intre ciocan si nicovala, adica intre mentinerea stabilitatii preturilor si puterea monedei euro.

Cat costa iesirea Greciei din zona euro

9. Bancile nationale din zona euro si Banca Centrala Europeana vor face fata unor pierderi uriase, amenintandu-le solvabilitatea, deoarece aceste institutii detin o parte semnificativa din datoria elena.

8. Potrivit estimarilor UBS, Produsul Intern Brut al Greciei se va contracta cu 50%, din cauza prabusirii sistemului bancar, comertului si a intrarii in incapacitate de plata.

7. Teama se va raspandi in toata zona euro, lovind deopotriva bancile si guvernele. In timp ce Grecia va avea nevoie de o restructurare a datoriei, tari precum Italia, Spania sau Portugalia vor avea problme mari in gasirea unor investitori care sa le cumpere obligatiunile.

6. Aceasta frica ar putea conduce la iesiri masive de capital din bancile din Italia si Spania, care ar putea ajunge la 30% din totalul depozitelor.

5. Retragerea Greciei ar putea determina Banca Centrala Europeana sa adopte masuri care sa miste spre integrarea fiscala a zonei euro.

4. Salvarea sistemului bancar european va implica cel mai probabil noi cheltuieli cu Grecia. Potrivit economistului Nouriel Roubini, recapitalizarea bancilor grecesti se va face printr-o injectie directa din capitalul Mecanismului European de Stabilitate. Astfel, europenii care platesc taxe vor suporta default-ul institutiilor financiare.

3. Unii analisti sunt sceptici in privinta faptului ca liderii europeni vor lua masurile necesare pentru a opri efectele crizei ce vor afecta restul Europei.

2. Euro se va devaloriza si el pe termen scurt, dar mult mai putin decat noua drahma, deoarece investitorii se vor teme ca vor iesi si alte tari din zona euro. Insa liderii europeni vor impiedica acest lucru, potrivit analistilor.

1. Un nou faliment al Greciei ar putea conduce la un razboi juridic extins cu liderii straini, mai ales daca se va decide ca sa fie platiti doar unii investitori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
#iesire Grecia zona euro, #parasire Grecia zona euro, #efecte iesire Grecia zona euro , #zona euro