Cei mai bogati 10 oameni din zona euro

Duminica, 29 Iulie 2012, ora 09:20
5502 citiri
Cei mai bogati 10 oameni din zona euro
Foto: Arhiva

In timp ce criza europeana a datoriilor se adanceste, multi cetateni obisnuiti au resimtit din plin masurile de austeritate adoptate de guverne. In acelasi timp, Europa lovita de criza a devenit casa multor persoane foarte bogate, ale caror averi continua sa creasca.

Desi Spania ar putea solicita curand sprijin financiar extern, unul dintre cetatenii sai a devenit cel mai bogat om din zona euro, cu o avere de 40,2 de miliarde de dolari, potrivit indicelului Wealth-X al celor mai mari averi. Patru dintre cei mai bogati europeni sunt francezi, averile lor cumulate ridicandu-se la 72,7 miliarde de dolari, scrie CBNC.

Prin urmare, nu este surprinzatoare amploarea pe care o castiga ideea privind taxarea suplimentara a celor bogati.

9 si 10. Berthold si Theo Jr Albrecht, Germania

Avere neta estimata: 11,2 miliarde de dolari fiecare

Afaceri: Aldi Nord, supermarket

Berthold si Theo Albrecht Jr. au mostenit lantul de supermarketuri Aldi Nord din Germania de la tatal lor, Theo Albrecht. Nu se cunosc multe lucruri despre cei doi frati, care sunt la fel de discreti ca tatal si unchiul lor. Theo, in varsta de 61 de ani, are un copil, iar Berthold, in varsta de 57 de ani, are 5 copii. Ambii frati fac parte din boardul Aldi Nord.

8. Serge Dassault, Franta

Avere neta estimata: 11,5 miliarde de dolari

Afaceri, Dassault Group, aviatie

Serge Dassault este presedintele si directorul executiv al Dassault Group, un grup de companii care include si constructorul de avioane Dassault Aviation, precum si cotidianul francez Le Figaro. El a mostenit grupul de la tatal sau, Marcel Dassault.

Membru al Uniunii pentru o Miscare Populara (UMP) si fost primar al unei suburbii a Parisului, Dassault si-a exprimat, in cadrul recentelor alegeri electorale, sprijinul pentru fostul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, in defavoarea socialistului Francois Hollande. Hollande, care a castigat alegerile, a refuzat apoi toate cererile de interviu din partea jurnalistilor de la Le Figaro.

Anul acesta, Dassault a castigat un contract urias in defavoarea consortiului Eurofighter, dupa ce India a ales sa cumpere 126 de avioane de vanatoare Rafale, detinute de Dassault, pentru suma de 10 miliarde de dolari.

7. Leonardo Del Vecchio, Italia

Avere neta estimata: 13,6 miliarde de dolari

Activitati: Luxottica, ochelari de soare

Leonardo Del Vecchio, al doilea cel mai bogat om din Italia, este fondatorul si presedintele Grupului Luxottica, lider in productia de ochelari de lux si sport. Luxottica detine multe branduri cunoscute, precum Ray-Ban si Oakley si colaboreaza cu Chanel, Prada, precum si cu multe alte mari case de moda.

Grupul detine 7.100 de magazine de ochelari de soare in toata lumea, inclusiv lantul Sunglass Hut.

Del Vecchio s-a nascut la Milano, in 1935, intr-un mediu saracacios si a fost trimis la orfelinat, dupa moartea tatalui sau. A inceput sa lucreze intr-o fabrica de prelucrare a metalelor, inainte de a infiintat Luxottica, in 1961. In 1990, compania sa a fost listata la bursa din New York, iar in 2000 la cea din Milano.

6. Francois Pinault, Franta

Avere neta estimata: 14,2 miliarde de dolari

Afaceri: PPR, retail

Francois Pinault s-a imbogatit prin forte sale proprii, avand o participatie majoritara in cadrul companiei de retail de lux PPR, care detine Gucci Group (Yves Saint Laurent, Balenciaga, Bottega Veneta si Alexander McQueen). In 1992, Pinault a creat Artemis, o companie privata detinuta in totalitate de familia Pinault. Artemis controleaza podgoria Chateau-Latour din Bordeaux, revista Le Point si cotidianul l'Agefi.

El controleaza si casa de licitatii Christie's, lider mondial pe piata de arta si a cumparat Palazzo Grassi din Venetia in mai 2005, pentru a expune aici o parte din colectia sa de arta.

5. Michele Ferrero, Italia

Avere neta estimata: 16,4 miliarde de dolari

Afaceri: Ferrero SpA, ciocolata

Michele Ferrero, cel mai bogat italian, detine Ferrero SpA. Fondata in Alba, Italia, in anul 1946, de catre tatal lui Ferrero, Pietro, Ferrero este al patrulea cel mai mare producator de ciocolata din lume, cunoscut pentru marcile Kinder, Nutella si Tic Tac. Pietro a avut ideea de a produce dulciuri din ciocolata cu alune, care se gaseau din abundenta in regiunea Alba in anii ce au urmat razboiului, spre deosebire de cacao. Nutella, crema de ciocolata cu alune, este unul din cele mai vandute produse dulci din lume.

Michele a intrat in afacerea familiei la varsta de 20 de ani si a preluat conducerea de la 32 de ani. Compania, cu operatiuni in peste 100 de tari, este administrata in prezent de fiul lui Michele, Giovanni.

4. Bernard Arnault, Franta

Avere neta estimata: 23,7 miliarde de dolari

Afaceri: LVMH, retail de lux

Cel mai bogat francez, Bernard Arnault, este presedintele, directorul executiv si principalul actionar al LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, care detine peste 60 de branduri de lux, printre care Louis Vuitton, Givency, Tag Heuer (ceasuri), Donna Karan, Fendi, Dior, Moet & Chandon si alte companii.

In martie 2011, LVMH a cumparat producatorul italian de bijuterii Bulgari. Arnault ar dori sa cumpere moda franceza Hermes, majorand participatia sa in companie la 22,3%, in ciuda rezistentei fata de preluare din partea familiei Hermes.

3. Liliane Bettencourt, Franta

Avere neta estimata: 23,7 miliarde de dolari

Afaceri: L'Oreal, cosmetice

Cea mai bogata femeie din Europa, Liliane Bettencourt este unul dintre actionarii principali ai L'Oreal, una din cele mai mari companii de cosmetice din lume. Bettencourt este singurul copil al fondatorului L'Oreal, Eugene Schueller.

Desi a evitat in general atentia din partea mass-media, incepand cu 2007, Liliane a devenit un subiect de presa, ca urmare a relatiei sale cu fotograful Francois-Marie Banier, care a fost acuzat ca exploateaza slabiciunea bogatasei de a cumpara cadouri scumpe, chiar si in valoare de 1,3 miliarde euro. Relatia a dus si la instrainarea lui Bettencourt de fiica sa, Francoise.

Mostenitoarea L'Oreal a aparut in presa si ca urmare a presupusei sale finantari a campaniei electorale a fostului presedinte francez, Nicolas Sarkozy.

2. Karl Hans Albrecht, Germania

Avere neta estimata: 26 miliarde de dolari

Afaceri: Aldi Sud, surpermarket

Karl Hans Albrecht, cel mai bogat om din Germania si al doilea cel mai bogat cetatean din zona euro, a fondat lantul de supermarketuri Aldi alaturi de fratele sau, Theo. Nascuti in 1920 intr-o familie modesta din Essen, Germania, cei doi frati au preluat, dupa al Doilea Razboi Mondial, micul magazin alimentar al mamei lor, pe care l-au extins, treptat, intr-un lant de 12 magazine. In 1961, au schimbat numele magazinului in ALDI, Albrecht's Discount.

La scurt timp, fratii Albrecht au divizat afacerea. Theo s-a ocupat de magazinele din nordul Germaniei de Vest la acea vreme, redenumind magazinul Aldi Nord si extinzandu-se in Europa. In 1979, Aldi Nord a cumparat Trader Joe's. Karl a preluat magazinele din sudul Germaniei si s-a extins in Marea Britanie, Australia si SUA.

Aldi dispune in total de peste 8.200 de magazine in intreaga lume, jumatate din ele aflandu-se in Germania. Karl Hans Albrecht a demisionat din functia de presedinte al Aldi in 2002 si a renuntat la controlul companiei.

1. Amancio Ortega Gaona, Spania

Avere neta estimata: 40,2 miliarde de dolari

Afaceri: Inditex, retail

Amancio Ortega Gaona, cel mai bogat om din zona euro si al cincilea cel mai bogat din lume, este fondatorul lantului Inditex, producator spaniol de textile. Chiar daca a demisionat anul trecut din functia de presedinte, inca mai detine 59,29% din Inditex, compania mama a unor branduri precum Zara, Massimo Dutti, Berschka.

Averea lui Ortega a crescut chiar daca Spania sufera de pe urma crizei care a impins costurile de finantare la niveluri record, iar rata somajului este de peste 20%.

Potrivit celor mai recente rezultate financiare, Inditex a inregistrat un profit cu 30% peste estimari, de 432 milioane euro, cu vanzari de 3,4 miliarde euro. Fiul unui lucrator feroviar din Spania, Gaona si-a inceput cariera printr-o colaborare cu diverse magazine de tricouri din Galicia. A deschis primul sau magazin in 1975, care a devenit treptat Zara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#cei mai bogati europeni, #averi mari europeni, #taxare bogati Europa , #zona euro