Ziare.com

Cele trei mari amenintari pentru zona euro - analiza Wall Street Journal

de Constantin Pescaru
Luni, 20 August 2012, ora 18:56

   

Cele trei mari amenintari pentru zona euro - analiza Wall Street Journal
In acest moment, zona euro este amenintata din trei parti, Spania, Grecia si Banca Centrala Europeana (BCE), se arata intr-un comentariu publicat in Wall Street Journal.

Situatia financiara a statului elen se deteriorizeaza din ce in ce mai rapid, in timp ce Guvernul de la Atena incearca sa obtina timp pentru indeplinirea tintelor fiscale.

Datoria Greciei a trecut de 300 miliarde de euro, iar oficialii au marit estimarea de deficit bugetar pentru anul acesta de la 5,4% la 6,7% din produsul intern brut. In 2011, acest indice a avut o valoare de 9,8% din PIB.

O vizita a creditorilor externi este programata in septembrie, dupa care se va stabili daca tara va mai primi o noua transa de imprumut, cruciala pentru ca Grecia sa nu intre in faliment, fapt ce va dauna extrem de mult zonei euro.

Nicholas Hastings de la Wall Street Journal mai noteaza ca o alta amenintare pentru uniunea monetara este Spania. Guvernul de la Madrid inca asteapta un ajutor din partea BCE. Daca il va primi, atunci cererea unui imprumut extern, destinat pentru salvarea intregii tari, va fi amanata, astfel ca nu va mai trebui sa impuna noi masuri de austeritate.

A treia amenintare, potrivit publicatiei citate, este chiar Banca Centrala Europeana, din cauza propunerii sale de a cumpara obligatiuni ale statelor indatorate, pentru a scadea costurile de finantare.

Crestere economica pentru zona euro - Doar un vis frumos?

Insa nu este clar care va fi volumul de titluri de stat cumparate sau pana unde va scadea rata obligatiunilor.

Exista posibilitatea ca, in lipsa de alternative, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, sa fie de acord cu tiparirea de bani de catre BCE, dar aceasta masura va slabi pozitia tarii sale in regiune.

Insa orice decizie va lua oficialul de la Berlin, s-ar putea sa nu fie suficienta pentru ca pietele financiare sa isi revina, mai scrie Wall Street Journal.

In acest moment, Grecia pare a fi cea mai mare amenintare pentru zona euro, deoarece necesitatea sa financiara a urcat la 14 miliarde de euro, pentru urmatorii doi ani, un nivel urias. Astfel, ea are nevoie de foarte multi bani de la creditorii externi, pentru a plati salarii si pensii si pentru a-si acoperi deficitiul bugetar enorm.

In aceste conditii, este crucial ca liderii sai politici sa obtina de la creditorii internationali prelungirea cu doi ani a perioadei de indeplinire a tintelor fiscale, altfel nu va primi o noua transa de imprumut.

Totusi, daca situatia Greciei se va rezolva, intr-un final, Spania inca ar mai putea trimite fiori zonei euro.

Temerile ca aceasta tara va cere un pachet de salvare extern cresc pe zi ce trece. Cel mai bun scenariu pentru Guvernul de la Madrid ar fi ca BCE sa cumpere titluri de stat, iar costul de finantare sa scada. De asemenea, este de preferat ca creditorii externi sa nu impuna Spaniei noi masuri de austeritate.

Chiar daca aceste lucruri s-ar intampla, visul frumos se va destrama in octombrie, cand o parte din datorie va ajunge la maturitate, deci va trebui rambursata, conchide Wall Street Journal.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2810 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pericole sunt ilici-felix-ponta, adica preluarea puterii de hoti!

comunistii penali criminali din Romania pot duce la prabusirea ireversibila a economiei romanesti...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor