Cinci lucruri pe care trebuie sa le stiti despre criza datoriilor

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 08:54
3387 citiri
Cinci lucruri pe care trebuie sa le stiti despre criza datoriilor
Foto: Seriworld

Criza datoriilor din zona euro a inceput in urma cu 18 luni si s-a transformat in una din cele mai mari amenintari la adresa economiei mondiale, fiind si cea mai mare provocare de la adoptarea monedei unice europene.

Grecia, Irlanda si Portugalia supravietuiesc datorita fondurilor primite de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, iar Italia si Spania incearca sa obtina finantare inclusiv de la China.

Avand in vedere ca aceasta criza pare sa atinga punctul culminant, iata cinci probleme ce trebuie avute in vedere, relateaza CNN:

Fondul de stabilitate nu este prea stabil

Cea mai mare parte a analistilor este de parere ca 440 de miliarde de euro, banii disponibili prin fondul de stabilitate, nu vor fi de ajuns pentru sprijinirea Italiei si Spaniei, daca acestea vor avea nevoie de finantare.

In plus, in urmatoarele saptamani, schimbarile propuse de liderii europeni, prin care se va oferi mai multa putere acestui fond, vor fi supuse aprobarii parlamentelor si guvernelor din toate tarile membre ale zonei euro.

Grecia si Italia se afla pe muchie de cutit

Liderii zonei euro au fost de acord sa-i dea Greciei inca 109 miliarde de euro, dar acest imprumut trebuie, de asemenea, aprobat de parlamentele fiecarei tari.

La inceput, acordul parea sa aduca liniste in pietele financiare. Ulterior, insa, Finlanda a cerut garantii in bani pentru imprumuturi, exemplu urmat si de Austria si Belgia.

Intre timp, investitorii sunt din ce in ce mai ingrijorati din cauza Italiei, a treia economie din zona euro, considerata mult prea mare pentru a putea fi lasata sa intre in incapacitate de plata. Desi deficitul este relativ scazut, datoriile tarii se ridica la 120 la suta din PIB.

Bancile sunt sub presiune

Investitorii sunt ingrijorati si din cauza faptului ca marile banci europene, care detin miliarde de euro in datorii suverane, ar putea fi fortate sa accepte pierderi uriase, daca guvernele respective nu-si vor putea plati datoriile.

In plus, recent, agentia Moody's a scazut ratingul grupurilor Societe Generale si Credit Agricole.

Economia merge prost

Potrivit economistilor, membrii mai slabi din zona euro nu vor reusi sa-si plateasca datoriile si sa traiasca fara imprumuturi pana cand activitatea economica nu isi va reveni la scara larga. Acest lucru, insa, este improbabil, avand in vedere estimarile pentru crestere economica din Europa si din restul lumii.

Soarta zonei euro este pusa in pericol

Criza a scos la lumina probleme mai vechi, iar analistii sunt de parere ca Uniunea Europeana trebuie sa opereze schimbari majore, pentru a supravietui.

Una din aceste probleme este o cooperare mai stransa la nivel fiscal si politic. Daca nu se va realiza acest lucru, una sau mai multe tari ar putea abandona euro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#criza datorii zona euro, #criza datorii suverane , #zona euro