Ziare.com

Cine este bancherul care va conduce lupta Spaniei impotriva crizei?

de Razvan Alistar
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 09:19

   

Cine este bancherul care va conduce lupta Spaniei impotriva crizei?
Mariano Rajoy, noul prim ministru ales al Spaniei, a ales omul care urmeaza sa conduca eforturile cabinetului spaniol pentru a scoate a patra economie a zonei euro din cea mai grava criza financiara de decenii bune. Cine este acesta?

Luis de Guindos, noul ministru de finante al Spaniei, are 51 de ani si este un economist care a detinut numeroase pozitii, printre care cel de secretar de stat in guvernului lu Maria Aznar in perioada 1996-2004, informeaza Wall Street Journal.

Mai tarziu, a condus sucursala bancii Lehman Brothers in Spania, un think tank din sectorul financiar, fiind si un comentator frecvent in presa locala.

De Guindos va avea provocarea de a duce la sfarsit reformele din propria tara, dar si restaurarea increderii internationale in Spania, un lucru foarte greu de facut in conditiile cresterii constante a costurilor de imprumut suverane.

Formarea cabinetului lui Rajoy vine la doar o luna dupa ce conservatorul Partid Popular a castigat rasunator alegerile generale, facand din Spania a treia tara din zona euro care schimba guvernul, dupa Italia si Grecia.

Rajoy a promis sa reduca rata somajului din tara sa, acum la peste 21%, si sa-si onoreze promisiunile de reducere a deficitului bugetar.

Rajoy a redus numarul ministerelor de la 15, la 13 desi a creat un nou minister responsabil cu bugetul si probleme legate de taxe, condus de Cristobal Montoro.

Montoro a detinut, de asemenea, numeroase pozitii in guvernele Aznar in perioada 1996-2004, inclusiv ministerul bugetului. Reformele economice facute in acea perioada au dus la intrarea Spaniei in zona euro, in 1999 si au transformat-o in una dintre tarile care au motorizat cresterea financiara pana la criza globala care a inceput in 2007. Unii critici, insa, sustin ca aceleasi politici au incurajat formarea "bulei imobiliare" care ii afecteaza pana astazi pe iberici.

"Alaturarea dintre de Guidos si Montoro este o veste nemaipomenita", a declarat Angel de la Fuente, seful Kepler Capital Markets din America de Nord. "Au amandoi experienta necesara din guvernul Aznar si de Guidos cunoaste foarte bine pietele", a explicat acesta.

In acelasi timp, desi Rajoy a declarat ca Ministerul Afacerilor Externe va fi cel mai important in cabinetul sau, pentru a ajuta Spania in contextul economic international, l-a alas pe necunoscutul Jose Manuel Garcia-Margallo pentru a conduce acest minister. Membru al primului parlament democratic ales dupa moartea generalului Franco, Garcia-Marallo este si membru al Parlamentului European de 17 ani.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1443 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Fabulooos (Δƒsta-i derivatu' fabulei?)! Lupu' paznic la oi? Singurul

neindicat era un bancher!

 

CE MISTO...

Grecia, Italia, Spania.....guvernele sunt conduse de catre oameni care au rovinat bancile pe care, apoi au trebuit sa le salveze guvernele.........ma duc sa ma ***, ca-i mai bine

Atat de Guindos cat si Montorro

sunt partizanii ideei de salvare a bancilor cu bani publici care nu au de unde sa vina decat din impozite.
Asa ca se asteapta un IVA (TVA) de 22%, un pret marit pe combustibili si energie, taxe sanitare (copago) si privatizari masive de aeroporturi rentabile (MAdrid si Barcelona in primul rand), loteria de stat, sanatate si invatamant.
Nimeni nu sufla o vorba de impozite speciale pentru marile averi, pentru castigurile din speculatiile bancare si bursatile si nici de masuri efective de eliminarea muncii la negru care are marime ce multi o vad la peste 20% din PIB.

 

iron...

Asta-i adevarul 100% (si peste 100%).
Suntem sub dictatura financiara si este o iluzie sa ne asteptam la altceva.
Se iau toate masurile pentru a readuce la viata un sistem financiar muribund.Deocamdata ei dicteaza!.Sper sa ia cat mai repede calea dictatorilor.
P.S.Am fost "fan" Basescu.Mi-a cam trecut!.Dar apreciez afirmatia lui ca "traim sub presiunea pietii".A fost bland.I-a zis presiune,cand e curata DICTATURA.

Daca LB a fost un think tank atunci un bordel este un loc de meditat

A spune ca Lehman Brothers a fost un think tank este o insulta pentru think tanks. LB a fost o banca de investitii responsabila in parte de colapsul financiar de acum 3 ani. A fost un casino in care s-a crezut ca drumul spre bunastare se bazeaza pe a face bani din bani prin metode pe care nici macar majoritatea bancherilor nu le intelegeau (CDO, CDS etc). Daca LB a fost un think tank atunci un bordel este un loc de meditatie.
In pur spirit 'democratic', Europa a 'ales' un alt leader cu un trecut glorios in investment banking.
Lista creste: Mariano Rajoy (Lehman Brothers) PM in Spania
Mario Monti (Goldman Sachs+Trilateral Commission, Bilderberg Group pentru cei inspirati de conspiratii) PM in Italia
Mario Draghi (Goldman Sachs, Bank for International Settlements)
acum la Banca Centrala Europeana
Lucas Papademos (Trilateral Commission, Goldman Sachs) PM in Grecia

 

mihais.

Nu stiu ce varsta ai,dar intelegi lucruri ce presupun experienta si doxa.
Poate te ajuta o privire "retro" sa intelegi mai bine.
Totul a inceput in "State" pe vremea lui Ronald Reagan,care a scos institutiile financiare de sub orice control.Scurt:- "Faceti BANI,nu conteaza cum"!.
Asa s-a ajuns sa se faca ban din ban,fara a produce ceva!!!.Consecintele se vad.Si societatea este impinsa sa se intoarca la acelas sistem.

Experienta.

Experienta la Lehman Brothers = foarte indicat.
Probabil ca finanta a avut ceva de spus acolo.
Acum indiferent cine va fi persoana,planul de iesire din criza este "unicat" = "Planul Cureaua".Si planul se aplica intr-un mod aparte:"Uni" sunt cei ce poarta cureaua si "altii" sunt cei care trag de ea s-o stranga.
In rest orice "vorbiri" despre iesirea din criza,raman doar "palabras".Finalul este CUREAUA.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor