Cipru, in pericol de faliment - va cere un imprumut

Marti, 26 Iunie 2012, ora 09:34
1679 citiri
Cipru, in pericol de faliment - va cere un imprumut
Foto: thejournal.ie

Cipru este alta tara europeana care va cere cat de curand un imprumut salvator Uniunii Europene, fiind amenintata de criza datoriilor suverane.

Anuntul oficial a fost facut luni, cand Guvernul cipriot a precizat ca va cere un ajutor financiar salvator din partea Uniunii Europene, transmite San Francisco Chronicle.

"Scopul ajutorului cerut este de a limita riscurile pentru economia cipriota, mai ales ale celor care vin din efectele negative ale sectorului sau financiar, din cauza expunerii mari din economia greaca", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Tot luni, agentia Fitch a retrogradat Cipru in categoria junk, din cauza expunerii mari a bancilor in Grecia. Astfel, calificativul sau a fost redus de la BBB-, la BB+.

Inca o victima a Greciei: Fitch a retrogradat Cipru in categoria junk

Agentia de rating estimeaza ca bancile cipriote vor avea nevoie de o injectie de capital de patru miliarde de euro si, chiar daca Grecia va ramane in zona euro, ele vor inregistra pierderi uriase.

Fitch se asteapta ca Cipru sa primeasca un imprumut din partea Rusiei pentru a-si acoperi suma necesara, pana la sfarsitul lui 2013, insa va mai primi bani si din partea fondurilor europene de salvare.

Tarile Uniunii Europene care au primit deja imprumuturi salvatoare sunt Grecia, Portugalia si Irlanda. In plus, Spania a solicitat, in mod oficial, partenerilor europeni un imprumut de sprijin pentru industria sa bancara. Tarile din zona euro au agreat acordarea unui imprumut de pana la 100 de miliarde de euro.

In alta ordine de idei, ministrul de Finante al Greciei, Vassilis Rapanos, si-a prezentat demisia, luni. La randul sau, ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a declarat, luni, cu ocazia unei intalniri a ministrilor de Externe ai UE, din Luxemburg, ca "va fi o saptamana decisiva pentru Europa".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Cipru ajutor financiar Uniunea Europeana, #Cipru pericol faliment, #Cipru imprumut financiar, #Cipru criza datorii , #zona euro