5 motive pentru care trebuie sa ne pese de Cipru

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 18:47
3266 citiri
5 motive pentru care trebuie sa ne pese de Cipru
Foto: AP

Evenimentele recente in centrul carora s-a aflat Cipru demonstreaza cum criza bancara intr-o mica insula poate avea implicatii financiare serioase in intreaga lume.

Forbes prezinta cinci motive pentru care ar trebui sa ne pese de Cipru:

1. Nu mai exista "de neconceput"

Depozitele bancare, in special cele asigurate, erau considerate de neatins. Totusi, intelegerea initiala negociata intre oficialii ciprioti si Banca Centrala Europeana viza o taxa de 6,75% pentru plasamentele sub 100.000 de euro si de 9,9% pentru cele care depasesc acest plafon. Propunerea a fost inlocuita cu cea prin care "doar" sunt inghetate depozitele mai mare de 100.000 de euro. Chiar si asa, simplul fapt ca liderii europeni au avut in vedere confiscarea unei parti a banilor garantati este ingrijoratoare.

2. Conturile in paradisuri fiscale au devenit putin infricosatoare

Cipru a fost paradisul fiscal preferat al investitorilor. In prezent, oricine a incercat sa ascunda bani intr-un centru financiar offshore, fie ca acesta este Cipru, Insulele Cayman sau orice alt loc similar, cu siguranta nu este foarte linistit in prezent.

3. Aproape a adus Rusia la masa "celor mari"

Pentru ca cei mai multi dintre deponentii straini sunt rusi, oficialii ciprioti au cautat la un moment dat ajutor din partea Rusiei. Nu s-a ajuns la o intelegere, insa ideea a fost introdusa in constiinta publica. Economiile mari, in curs de dezvoltare, precum Rusia, China si Brazilia, dispun de instrumente economice puternice si ar trebuie sa aiba un rol in supravegherea stabilitatii economice globale.

4.Iti aminteste sa verifici garantia depozitului

Autoritatile nationale asigura ca o astfel de masura nu va avea loc in tara lor, insa adevarul este ca acest lucru depinde de cat de mare va fi urmatoarea criza bancara. Fondurile de garantare nu sunt inepuizabile, insa exista cu siguranta o distinctie intre garantat si negarantat. La nivelul Uniunii Europene, inclusiv in Romania, depozitele bancare sunt garantate in limita a 100.000 de euro. In SUA, asigurarea este de 250.000 de dolari pentru fiecare deponent. Castiga teren in acest context ideea de a face plasamente la banci diferite.

5. Este cel mai recent semn cu privire la fragilitatea unei lumi interconectate

Cipru reprezinta aproximativ 2% din produsul intern brut al Uniunii Europene si, totusi, problemele sale sunt considerate o amenintare la adresa zonei euro. Mai departe, incidentul a trimis unde de soc pe pietele americane.

Problemele Greciei reprezinta deja un exemplu al notiunii financiare de contagiune - modul in care problemele dintr-o tara pot infecta rapid sistemele financiare din alte tari. In Cipru exista un numar mare de etnici greci, iar problemele financiare ale statutului au radacini in pierderile inregistrate pentru detinerea de obligatiuni grecesti. Ceea ce inseamna ca ar putea avea loc o noua eruptie a crizei din Grecia, in pofida calmului din ultima perioada.

Sistemul bancar al Ciprului a fost puternic afectat de conditiile dure ale imprumutului extern in valoare de 10 miliarde de euro recent aprobat de partenerii externi.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#criza Cipru, #banci Cipru , #zona euro