Aderarea Romaniei la zona euro - economistii lanseaza cel mai probabil scenariu

Joi, 09 Aprilie 2015, ora 18:47
7883 citiri
Aderarea Romaniei la zona euro - economistii lanseaza cel mai probabil scenariu

Adoptarea euro va avea loc cel mai devreme dupa 2020, intrucat termenul asumat politic, 2019, a fost unul formal, fara ca autoritatile sa aiba o agenda si o strategie bine definite, in conditiile in care in 2016 Romania ar trebui sa intre deja in Mecanismul ratelor de schimb, considera economistii.

"Anul 2019 era un obiectiv foarte ambitios, fara indoiala, el a fost insa un obiectiv pur si simplu lansat, dar fara a avea o agenda de parcurs. Ca sa fie fezabil acel 2019 trebuia sa venim urgent cu o agenda de reforme structurale pe care trebuie s-o implementam, care sa ne duca la o convergenta reala sanatoasa, sustenabila pe termen lung si sa ne mentinem in acelasi timp echilibrele macroeconomice, adica noi putem avea o convergenta reala, deci cu crestere economica mai mare decat anticipam printr-o stimulare fiscala, dar care daca produce dezechilibre, n-am facut nimic", a declarat joi Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economistul sef al Raiffeisen Bank, la dezbaterea cu tema "Zona Euro incotro?" organizata de BNR.

Erste, despre cat de departe este Romania de zona euro. Cat mai asteptam

Astfel, cresterea economica nu este de durata si se va corecta la un moment dat, Dumitru dand exemplul cresterilor de 7%-8% dinaintea crizei, urmate de necesitatea de a ajusta dezechilibrele create, ceea ce s-a tradus in "doi pasi inainte, trei pasi inapoi", situatie care nu este de dorit.

El a punctat ca 2019 era un termen extrem de ambitios, iar in cel mai fericit scenariu, in care politicile economice sunt coerente si exista o agenda de reforme strucurale care este si urmata, adoptarea euro s-ar putea realiza dupa 2020.

"Important ca orizontul de adoptare sa fie unul credibil si, mai mult decat atat, sa fie unul la care sa ne si ancoram, adica sa avem o ancorare adevarata a politicilor economice, in sensul in care sa avem o agenda foarte bine stabilita, sa stim foarte bine ce avem de facut, pentru ca altfel nu ramane decat un obiectiv, o dorinta care nu este ancorata in realitate", spune Dumitru.

Parerea lui privind termenul de aderare la zona euro este sustinuta si de analistul financiar Florin Citu, insa el atrage atentia ca Romania trebuie sa decida daca va realiza convergenta reala inainte de aderare, avand avantajul unei politici monetare foarte independente, sau in cadrul zonei euro, cand acest avantaj se pierde.

"Mai avem cativa ani pana la zona euro. Romania trebuie sa inteleaga ca nu poti sa scapi de reforma reala, convergenta reala trebuie facuta. Trebuie sa decizi daca o faci in afara zonei euro, cand ai o politica monetara foarte independenta, sau in interiorul zonei euro, cand nu mai ai o politica monetara independenta, aici trebuie sa ducem discutia in spatiul public", apreciaza Citu.

El a precizat ulterior ca Romania ar putea adopta euro cel mai devreme dupa 2020.

La randul sau, economistul sef al BCR, Radu Craciun, spune ca odata cu accesul in zona euro Romania va fi fortata sa convearga cu aceasta si va beneficia, de fapt, de pe urma acestui lucru, dand exemplul integrarii in UE pe un principiu similar.

"Dar o integrare monetara pripita, asa cum a dovedit-o crearea zonei euro, fara niste minime fundamente economice de competitivitate, politice duce intr-o infundatura. Din punctul nostru de vedere, cred ca ar trebui sa fim foarte atenti ce ne dorim, pentru ca s-ar putea sa se intample", a mentionat Craciun.

Dumitru apreciaza ca Romania nu are decat o singura varianta, aceea de a respecta regulile, insa totodata acestea trebuie bine gandite, iar toti factorii din Romania implicati trebuie sa inteleaga ce inseamna acele reguli pentru tara si economie.

"Spre exemplu, noi am semnat Compactul fiscal, nu prea am inteles ce inseamna lucrul acesta pentru noi si nici acum nu prea il intelegem. Eu raman stupefiat cand vad ca oameni de la care te-ai astepta sa inteleaga, decidenti de politici economice, care nu inteleg ce inseamna deficit structural si care sunt limitele pentru noi si ca in anii urmatori, cand economia va fi peste potential, noi va trebui sa avem excedente", spune presedintele Consiliului Fiscal.

Ponta, sperante pentru aderarea Romaniei la zona euro

El a subliniat ca Romania poate participa la crearea regulilor la nivel european prin reprezentantii sai la forurile europene, insa acestia au problema ca nu inteleg de ce sunt trimisi acolo, desi lucreaza pe salarii mari, nu inteleg ce se discuta si nu se implica activ.

"Noi trimitem oameni la Parlamentul European care se duc acolo doar in concediu, pe bani foarte multi si nu prea inteleg de ce sunt acolo si pe cine reprezinta si ce se discuta acolo. Cred ca trebuie sa trecem de bariera asta si sa intelegem ca acolo avem interes major si avem nevoie de oameni care inteleg ce se discuta si sa participe activ atat cat se poate, dat fiind statutul nostru la scara europeana, dar cu argumente, sa putem participa la masa deciziilor. Altfel, suntem ai nimanui, ca sa spun asa", a conchis Dumitru.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Romania zona euro 2012, #economisti Romania aderare euro , #zona euro