Ar fi mai bine sa iasa Grecia din zona euro? - Sondaj Ziare.com

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 07:55
2829 citiri
Ar fi mai bine sa iasa Grecia din zona euro? - Sondaj Ziare.com
Foto: Financial Post

Schimbarea guvernului din Atena nu a condus la accelerarea reformelor din Grecia, opozitia sustinand, in continuare, ca nu ar fi de acord cu masurile de austeritate care, pe termen lung, ar conduce la "insanatosirea" economiei tarii.

Acest lucru ii face pe unii analisti sa spuna ca Grecia ar trebui sa renunte la moneda unica europeana, aceasta fiind singura cale prin care economia sa s-ar putea redresa, in cele din urma, si i-ar permite sa-si plateasca datoriile.

Cu toate acestea, noul premier elen, Lucas Papademos, ce are drept misiune obtinerea ajutorului financiar international, pentru a evita prabusirea economiei, spune ca nu are de gand sa iasa din zona euro.

"Apartenenta noastra la euro este garantia stabilitatii monetare si creeaza conditiile necesare pentru o crestere sustenabila. Apartenenta la euro este singura noastra optiune", a spus Papademos.

Prim-ministrul trebuie sa implementeze masurile de austeritate cerute de liderii europeni si de Fondul Monetar International in schimbul unui ajutor financiar de 130 de miliarde de euro, dar si sa supervizeze schimbul obligatiunilor cu maturitate pe termen scurt cu unele cu maturitate pe termen lung, in programul de reducere a datoriilor sale, pana la sfarsitul lunii februarie din 2012.

Insa prioritatea imediata este obtinerea transei de 8 miliarde de euro din imprumutul de 110 miliarde de euro, acordat anul trecut. Banii ar trebui sa ajunga in Grecia pana la mijlocul lunii decembrie, pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

Negocierile cu detinatorii de obligatiuni incep miercuri, in Frankfurt, Grecia avand in plan sa plateasca 50 de centi pentru fiecare euro pe care guvernul l-a imprumutat prin intermediul planului de salvare. Totusi, agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a anuntat ca, in cazul in care programul este implementat, va fi perceput drept un "eveniment de default".

Pericolele sunt si de ordin politic. Guvernul din prezent este interimar, iar partidele din opozitie nu doresc sa-l sustina mai mult de trei luni, cat cred ca ar dura implementarea reformelor.

Pe de alta parte, membrii partidului Pasok, din care face parte fostul premier, George Papandreou, cred ca acest lucru este riscant. "Pericolul este ca acesta sa fie, cu adevarat, un guvern de tranzitie, un guvern pre-electoral, care va face tot ceea ce este necesar pentru a asigura primirea imprumutului, dar nu va avea cand sa implementeze reformele", a spus Yannos Papantoniu, fost ministru al Finantelor si al Economiei.

Pentru a supraveghea desfasurarea evenimentelor, o echipa formata din oficiali ai Comisiei Europene, ai FMI si ai Bancii Mondiale ar putea vizita Atena, in curand, pentru a discuta atat cu noul guvern, cat si cu restul partidelor politice, potrivit purtatorului de cuvant al CE, Amadeu Altafaj.

Cine sufera din cauza Greciei?

Guvernul condus de Papademos trebuie sa finalizeze si bugetul pentru 2012, in aceasta saptamana, iar liderii sindicatelor deja au anuntat ca vor face greva in ziua in care se va vota, inca necunoscuta, deoarece proiectul de buget include reducerea aparatului de stat, prin concedieri, precum si reduceri salariale.

Criza din Grecia a afectat deja bursele si a condus la deprecierea monedei unice europene. Marti, euro a pierdut 0,3 la suta in fata dolarului.

Insa, mult mai grav, criza s-a extins la cea de-a treia economie a zonei euro, Italia, pe care Fondul European de Stabilitate Financiara, prin care este ajutata si Grecia, nu-si permite sa o salveze, avand in vedere ca, doar pana la sfarsitul lunii aprilie, are nevoie de 200 de miliarde de euro.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a estimat, de altfel, ca intreaga zona euro va fi intr-o "usoara" recesiune, pana la sfarsitul anului. Ultimele date statistice sustin aceasta prognoza: in trimestrul al treilea, s-a inregistrat o crestere economica de numai 0,2 la suta in uniunea monetara, comparativ cu trimestrul doi, sustinuta mai mult de Germania si Franta.

Economistii sunt sigur ca urmeaza o recesiune, avand in vedere stagnarea economica din Spania si Belgia, precum si scaderile inregistrate in Olanda sau Portugalia.

Intre timp, germanii fac primii pasi pentru a permite unor state sa iasa din zona euro, inainte de a dauna si mai mult economiei uniunii. Astfel, Uniunea Crestin Democrata, din care face parte cancelarul german, Angela Merkel, a votat o rezolutie prin care cere schimbarea tratatelor europene, astfel incat tarile care doresc sa poata iesi din zona euro, fara a renunta la apartenenta la Uniunea Europeana. In prezent, in tratate nu este prevazuta renuntarea la moneda euro, ci doar iesirea, cu intregul, din UE.

Ziare.com va invita la dezbatere si la sondaj: Credeti ca ar fi mai bine ca Grecia sa iasa din zona euro?

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#criza Grecia, #criza zona euro, #Grecia euro , #zona euro