Atac la averea personala. Cat de sigure mai sunt depozitele bancare?

Joi, 28 Martie 2013, ora 08:11
7551 citiri
Atac la averea personala. Cat de sigure mai sunt depozitele bancare?

Pentru prima data de la declansarea crizei, intr-o tara aflata in pragul colapsului, Cipru, s-a luat decizia ca o pierderile bancilor sa nu mai fie suportate integral de stat sau institutii internationale, ci si de clientii bancilor.

Decizia de a taxa cu pana la 40% depozitele bancare de peste 100.000 de euro a alertat investitorii, care cauta acum zone mai sigure decat Europa si plasamente mai eficiente decat depozitele bancare.

In Romania, in acest moment, doar 16.000 de persoane fizice au plasamente la banci care depasesc plafonul de garantare de 100.000 de euro. Numarul acestora a scazut puternic pe perioada crizei.

Astfel, la sfarsitul anului 2012, din 15,7 milioane de deponenti la bancile din Romania, 14,7 milioane erau persoane fizice si dintre acestia, numai 16.482 aveau depuneri la banci mai mari de 100.000 euro. Valoarea totala a depozitelor peste plafonul de 100.000 euro era de 16,2 miliarde de lei.

Numarul celor care detineau depozite mai mari de 100.000 de euro la banci din Romania in 2012 este de doua ori mai mic decat in 2008 - 37.908 deponenti - si de sapte ori mai mic decat in 2007, cand 119.623 de persoane fizice aveau depozite de peste 100.000 de euro.

Si in cazul firmelor, in 2012, din 941.797 de companii care detineau depozite la banci din Romania, doar 11.780 dintre acestea aveau plasamente peste plafonul de garantare, de 100.000 de euro. Valoarea depozitelor care depaseau 100.000 de euro era de 22,3 miliarde de lei.

In Romania, depozitele la banci sunt garantate prin Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar (FGDB). Institutiile de credit autorizate de Banca Nationala a Romaniei sunt obligate sa participe la FGDB prin contributii initiale si anuale, in schimbul carora FGDB garanteaza depozitele acestor banci in situatia in care bancile nu mai pot sa dea banii inapoi deponentilor.

La 30 iunie 2012, depozitele garantate de Fond insumau 144,8 miliarde lei, reprezentand 45,7% din valoarea totala a depozitelor la institutiile de credit participante la Fond.

Dupa cum se vede, in cazul Romaniei, numarul celor care ar putea sa isi faca griji pentru depozitele de peste 100.000 de euro este foarte mic, comparativ cu numarul celor care au depozite la banci.

In acest context, economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a dat, zilele trecute, cateva sfaturi orientative pentru cei care au depozite in bancile din Romania.

Sfatul BNR referitor la depozitele din bancile din Romania

Replicarea solutiei pentru Cipru - critici si justificari

Masuri fara precedent urmeaza a fi aplicate in Cipru, unde clientii primelor doua banci din insula cu depozite neacoperite de garantia de pana la 100.000 de euro prevazuta la nivelul Uniunii Europene ar putea suporta pierderi de pana la 40%.

Motivatia invocata pentru justificarea actiunilor din Cipru a fost reducerea sectorului bancar supradimensionat al tarii, care reprezinta 800% din produsul intern brut. Cipru nu este, insa, singura tara aflata in aceasta situatie, existand deja speculatii cu privire la o posibila replicare a modelului in Malta si Luxemburg.

Raportat la produsul intern brut, sistemul bancar al Maltei este chiar mai mare, valoarea activelor celor mai importante banci situandu-se sub 300% din PIB, potrivit guvernatorului bancii centrale a tarii.

Ministrul de Finante al Maltei a participat la discutii alaturi de omologii sai germani si ciprioti. Dupa acest moment, a scris un articol intr-o publicatie malteza, invocand ajutor divin in cazul in care tara sa se va confrunta cu probleme similare.

In aceeasi situatie se afla si Luxemburg, cea mai bogata tara din UE, diferenta importanta fiind faptul ca bancile de aici nu sunt luxemburgheze, ci filiale ale gigantilor europeni si americani. Chiar si in acest caz, ministrul de Externe al tarii, Jean Asselborn, a avertizat Berlinul, extrem de vocal in sustinerea masurilor din Cipru, sa-si cantareasca cuvintele, subliniind ca nimeni nu s-a plans ca industria auto sau cea a armamentului din Germania sunt prea mari, potrivit The Guardian.

Luxemburgul produce bunuri si servicii in valoare de mai putin de 44 de miliarde de euro, insa detine depozite de 227 de miliarde de euro, de peste cinci ori mai mare decat PIB-ul sau.

Jeroen Dijsselbloem, seful Eurogrup, a apreciat ca relativul calm al pietelor din ultimele luni si absenta panicii din piata in urma deciziilor adoptate in Cipru permit autoritatilor din zona euro o abordare mai agresiva in ceea ce priveste banii privati.

Ulterior, oficialul a revenit asupra declaratiei, precizand, in linie cu alte pozitii la nivel inalt, ca toate programele de bailout sunt ajustate individual, neexistand o practica a aplicarii de sabloane.

"Cipru este un caz specific cu provocari exceptionale care necesita masurile pe care le-am adoptat", a spus Dijsselbloem, citat de Financial Times

Dincolo de asigurari, in corelare cu actiunile derulate in vederea construirii unui sistem de supervizare in zona euro, se intrevede tot mai clar conturarea unei noi politici de "imblanzire" a serviciilor financiare si instituirea unui control riguros asupra bancilor.

In acelasi timp, miscarile recente au potentialul de a alimenta sperantele ca neincrederea generalizata la adresa bancilor ar putea forta reorientarea banilor catre economia reala.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#depozite mari Romania, #taxare depozite, #criza Cipru , #zona euro