Cat timp mai poate ramane Grecia pe perfuzii - Va ajunge la morga?

Vineri, 03 Iulie 2015, ora 15:03
8305 citiri
Cat timp mai poate ramane Grecia pe perfuzii - Va ajunge la morga?

Dupa ce grecii s-au ridicat brusc de la masa negocierilor si au anuntat ca organizeaza un referendum in legatura cu masurile propuse de creditori, o intrebare a aparut pe buzele multora: Cat mai poate supravietui Atena fara sprijinul finantatorilor internationali?

The Guardian a incercat sa raspunda.

Grecii sfideaza iar Europa: Guvernul organizeaza un concert pentru cei care voteaza "NU" la referendum

Date importante

  • 30 iunie: Data pana la care Grecia trebuie sa ramburseze FMI o transa in valoare de 1,6 miliarde de euro
  • 30 iunie: Grecia trebuia sa plateasca salarii pentru bugetari si pensii in valoare de 2 miliarde de euro
  • 5 iulie: Referendum despre masurile de austeritate propuse de creditori
  • 20 iulie: Grecia trebuie sa achite 3,5 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana.

Grecia va ramane fara bani?

Grecia are cele 2 miliarde de euro necesare pentru plata pensiilor si salariilor din aceasta saptamana, insa nu se stie care este suma de care mai dispun bancile, astfel ca ramane de vazut cat timp vor mai fi capabile sa reumple bancomatele.

Sa nu uitam ca exista deja limitari in ceea ce priveste extragerile zilnice de la ATM-uri pentru poporul elen, de 60 de euro.

Poate Grecia sa dea faliment?

O tara nu poate fi comparata cu o familie care nu mai are bani sa plateasca ratele, iar apoi creditorul vine si ii ia mobila din casa sau alte lucruri. Cel mai rau lucru care se poate intampla in cazul Greciei este sa fie fortata sa renunte la euro, iar banca centrala elena sa emita o noua moneda, cu o valoare net inferioara.

Dar creditorii?

Grecia poate obtine un plan de restructurare a datoriei, astfel ca platile pot fi regandite si reesalonate pe mai multi ani. De asemenea, e posibil sa obtina o pasuire de cativa ani de la plata obligatiilor financiare sau o reducere a datoriei, in ultima instanta.

FMI dezvaluie suma colosala de care are nevoie Grecia si ce trebuie sa faca pentru a se salva

Pare simplu, nu-i asa?

De fapt, doar in teorie e ceva simplu. Nu exista un precedent sau un model. Pana acum nu s-a intamplat ca o tara sa intre in incapacitate de plata din cauza datoriilor, sa iasa din uniunea monetara, iar aceasta sa ramana intacta.

Sursa citata arata ca Atena se poate baza pe sumele mari care "inoata" in jurul economiei (e vorba de accesul la miliardele de euro puse la dispozitie de BCE, in cadrul injectiei de lichiditati declansate in ianuarie), dar si pe fondurile din sistemul bancar, insa acesti bani sunt suficienti doar pentru cateva saptamani. Daca va rata si plata catre BCE, de 3,5 miliarde de euro, atunci nici bancile nu vor mai avea acces la finantare.

Cat mai poate supravietui Atena?

Daca BCE e ingaduitoare, Atena va primi o gura de oxigen pentru cateva luni.

Dar daca BCE se supara...

In cazul in care institutia din Frankfurt nu vede ca se va ajunge la o solutie intre creditori si Grecia, atunci va considera ca bancile elene intra in insolventa si va bloca accesul la finantare a acestora.

Grecii primesc un mesaj transant de la UE: Votati "NU" la referendum, afara din zona euro!

Ulterior, pe teritoriul Greciei va fi emisa o moneda paralela, iar cu timpul se va reajunge la drahma. Deci statul elen va iesi din zona euro.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Grecia supravietuieste, #Grecia bani creditori, #Grecia finantare creditori , #zona euro