Concluziile Consiliului European Uniunea bancara, pe ultima 100 de metri, zona euro vrea buget separat

Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 18:53
4561 citiri
Concluziile Consiliului European Uniunea bancara, pe ultima 100 de metri, zona euro vrea buget separat
Foto: Consiliul European

Liderii europeni au cazut de acord, in timpul Consiliului European de toamna, desfasurat la Bruxelles, sa introduca un organism unic pentru supravegherea sistemului bancar, in cursul anului viitor.

Cadrul legislativ ar trebui pus la punct pana pe 1 ianuarie 2013, iar Banca Centrala Europeana (BCE) va avea un rol esential, fiindu-i oferita reponsabilitatea monitorizarii, cu puterea de a interveni in politicile oricarei banci din zona euro.

Intelegerea pare sa fie un compromis intre Franta si Germania, care, anterior, aveau neintelegeri cu privire la momentul ales si numarul bancilor care ar trebui supravegheate de BCE.

Potrivit presedintelui Traian Basescu, Romania va face parte din aceasta uniune bancara, urmand a fi reprezentanta in cadrul Mecanismului Unic de Supraveghere (MUS).

Noul sistem, care va rupe legatura dintre banci si guverne, considerandu-se ca aceasta sta la baza crizei financiare, ar putea include toate cele peste 6.000 de banci din zona euro, pana la 1 ianuarie 2014.

In acelasi timp, liderii europeni au laudat eforturile Greciei de a iesi din criza, apropiindu-se, astfel, de deblocarea banilor de care tara are nevoie pentru a nu intra in faliment. Pentru a se convinge, presedintele francez, Francois Hollande, si premierul italian, Mario Monti, vor vizita Grecia.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE text desfasurarea celei de-a doua zile a Consiliului European de toamna:

- Angela Merkel a precizat ca Mecanismul European de Stabilitate (MES) nu va prelua cheltuielile facute in trecut de statele membre pentru salvarea bancilor, cum a fost cazul in Spania. "Nu va exista recapitalizare directa retroactiva", a subliniat ea.

- Premierul Italiei, Mario Monti, si-a oferit sprijinul Greciei. Insa el a avertizat ca oamenii sunt din ce in ce mai nerabdatori cu UE.

- Presedintele Frantei, Fracois Hollande, a spus ca viitorul Greciei este in zona euro si ca lucrurile se indreapta intr-o directie buna.

- Premierul elen, Antonis Samaras, a declarat ca nu mai are sens sa se vorbeasca despre o iesire a Greciei din zona euro si ca tara sa se afla la inceputul unui nou capitol. In schimb, el a marturisit ca problema somajului este "de cosmar". Samaras a mai adaugat ca i-a invitat pe presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si pe premierul italian, Mario Monti, sa-i viziteze tara.

- Angela Merkel a precizat, in timpul unei conferinte de presa, ca este nevoie de o uniune politica si economica mai stransa, care sa includa controale dure, pentru a se asigura ca toate statele membre respecta tintele.

- Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a criticat liderii europeni pentru ca nu au progresat prea mult in reformele economice. El a aratat ca UE are "crestere pe hartie", dar nu si in realitate si trebuie sa grabeasca procesul legislativ pentru crearea unei piete unice.

"Am indeplinit multe in ultimele 24 de ore. Pas cu pas, cream o singura uniune bancara", a spus Barroso. El a avertizat ca maratonul de negocieri din noaptea precedenta va deveni "norma". "Nu va pot promite ca vom dormi mai mult la urmatorul Consiliu European... va fi unul foarte lung", a precizat el.

- Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a explicat, in discursul sau, ca toti liderii europeni sunt ingrijorati de situatia economica din Europa, in special in privinta cresterii foarte slabe si a ratei somajului foarte ridicate. Totusi, pe o nota pozitiva, el a precizat ca exista "convergenta" in domeniul deficitelor bugetare si al competitivitatii.

- Premierul britanic, David Cameron, a aplaudat initiativa uniunii bancare. In schimb, el este de parere ca nu trebuie majorat bugetul Uniunii Europene, relateaza The Telegraph.

- Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, nu a reusit sa se hotarasca daca va cere ajutor financiar international sau nu. Astfel, nimic nu s-a schimbat in privinta Spaniei, la acest summit.

- Cele mai mari doua sindicate din Spania au anuntat organizarea unei greve generale, pe 14 noiembrie, drept protest fata de masurile de austeritate propuse de guvern.

- Presedintele Traian Basescu a sustinut o conferinta de presa in care a prezentat concluziile dezbaterilor, dar a abordat si subiecte colaterale cum ar fi esecul Schengen, raportul pe MCV sau compromiterea relatiilor cu liderii europeni prin actiunile politice intreprinse de USL in ultimele luni.

Seful statului a atentionat ca Romania risca sa se indeparteze intr-un mod irecuperabil de statele membre ale zonei euro.

"Degeaba spunem ca vrem sa fim membri ai uniunii bancare, daca abandonam obiectivul de a indeplini conditiile de intrare in zona euro. Se mareste atat de mult distanta, incat va fi imposibil de recuperat", a subliniat Traian Basescu.

De asemenea, presedintele a precizat ca se doreste crearea unui buget separat pentru zona euro, care nu va afecta cu nimic bugetul UE pentru perioada 2014 - 2020.

Nu in ultimul rand, presedintele a precizat ca Romania a obtinut promisiunea de a fi reprezentanta in cadrul Mecanismului Unic de Supraveghere a bancilor.

Basescu: Romania risca o decuplare iremediabila de zona euro

- Desi au finalizat discutiile din prima zi a summit-ului noaptea tarziu, liderii UE par in forma si in a doua zi. Iata cateva fotografii, furnizate de The Guardian:

David Cameron, premierul britanic, glumeste cu Angela Merkel

Premierul ceh, Petr Necas, discuta cu David Cameron

Presedintele francez, Fracois Hollande, glumeste cu premierul italian, Mario Monti

- Cancelarul german, Angela Merkel, si premierul elen, Antonis Samaras, s-au intalnit inainte de inceperea summit-ului. Cei doi au discutat despre reformele din Grecia.

- In a doua zi a summit-ului, discutiile se vor axa pe cresterea economica si crearea de locuri de munca.

- Agenda zilei:

Sesiune de discutii: 11.00 - 14.00 (ora Romaniei). Exista deja o intarziere.

Conferinta de presa a presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso: 14.00 (ora Romaniei).

Conferinte de presa individuale ale sefilor de stat si de guvern.

- Premierul grec, Antonis Samaras, l-a invitat pe presedintele francez, Francois Hollande, sa viziteze Grecia. Liderul Frantei ar fi acceptat, potrivit The Guardian, pentru a vedea cu ochii sai situatia in care se afla tara.

- Liderii europeni au inceput sa soseasca pentru a doua zi a summit-ului. Angela Merkel si Francois Hollande au fost printre primii.

- Investitorii nu par foarte incantati de anuntul privind uniunea bancara: toate bursele europene au deschis sedinta de tranzactionare in scadere, vineri. Astfel, indicele bursei franceze, CAC40, a pierdut 0,02%, cel al bursei din Frankfurt, DAX, a coborat cu 0,27 procente, iar indicele FTSE 100 s-a depreciat cu 0,03%.

- Primele detalii ale textului final ce va fi semnat de liderii europeni prezenti la Consiliul de toamna au aparut, existand diferente subtile, dar foarte importante, fata de textul prezentat joi.

- Astfel, daca in draftul original se prevedea ca "trebuie lucrat cu prioritate asupra propunerilor legislative privind Mecanismul Unic de Supraveghere (MUS), cu scopul de a le finaliza pana la sfarsitul anului", in text final s-a scris "cu scopul a "agreea" legislatia pana pe 1 ianurie 2013". Se observa, prin urmare, o amanare a luarii unei decizii definitive in acest sens, probabil din cauza Germaniei, unde Angela Merkel prefera sa nu ia hotarari radicale inainte de alegerile locale, sunt de parere analistii.

- Liderii europeni au publicat si o declaratie despre Grecia, in aceasta dimineata, ordonand autoritatilor din Atena sa grabeasca reformele economice. "Ne asteptam ca Grecia sa continue reformele bugetare si structurale si incurajam eforturile de a asigura o implementare rapida a programului. Acest lucru este necesar pentru a aduce mai multa competitivitate in mediul privat si eficienta in sectorul public. Aceste conditii vor permite Greciei sa atinga cresterea economica si sa-si asigure viitorul in zona euro", scrie in declaratie. Premierul elen, Antonis Samaras, ar trebui sa se intalneasca cu Angela Merkel in dimineata de vineri.

Cine vrea monitorizare unica a bancilor

Franta si Comisia Europeana au venit cu ideea infiintarii unui mecanism de supraveghere unica a sistemului bancar din zona euro, cu BCE in rolul principal.

Infiintarea acestui sistem ar pava drumul pentru ca fondul de salvare din zona euro sa poata finanta direct bancile din uniunea monetara.

Recapitalizarea directa a bancilor pare, in acest moment, un pas crucial in depasirea crizei datoriilor. Oficialii europeni sustin ca ar rezolva problema legata de faptul ca unele guverne, cu finante publice slabe, nu pot sa-si sprijine sistemul bancar national.

"Infiintarea sistemului de monitorizare nu este o chestiune de facut intr-o luna sau doua", a explicat Angela Merkel, cancelarul german. Totusi, ea adaugat ca spera ca sistemul sa fie complet operational "in timpul anului 2013".

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, in momentul prezentarii intelegerii, ca BCE "va putea interveni, daca va fi nevoie, in orice banca din zona euro".

Cu toate acestea, Merkel a precizat faptul ca intelegerea prevede ca bancile sa fie monitorizate diferentiat. "Asta inseamna ca unele vor fi supravegheate direct, la nivelul BCE, ar altele indirect, prin intermediul autoritatilor nationale", a spus cancelarul german.

Nu in ultimul rand, ea a subliniat ca Mario Draghi, presedintele BCE, i-a spus ca va dura cateva luni inainte ca institutia sa-si poata asuma rolul de monitorizare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
#Consiliul European toamna, #uniune bancara, #supraveghere unica sistem bancar, #Angela Merkel uniune bancara , #zona euro