Intrarea Romaniei in zona euro, din ce in ce mai improbabila?

Marti, 08 Mai 2012, ora 13:51
4908 citiri
Intrarea Romaniei in zona euro, din ce in ce mai improbabila?
Foto: Deutsche Welle

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat, luni, ca intrarea Romaniei in zona euro va fi stabilita dupa alegeri, in functie de contextul intern si extern. Insa termenul de 2015, vehiculat de guvernele anterioare, este mult prea optimist, considera analistii.

"Adoptarea euro se va face de catre Romania pe baza unei decizii oficiale in care autoritatile statului, Guvern, Banca Nationala, Parlament, presedinte, in primul rand, se vor aduna si vor vedea care este situatia tarii si ce este prin zona euro, ce este prin Europa si in plan international si in primul rand unde ne aflam", a spus Georgescu.

De asemenea, el a reiterat faptul ca intrarea unei tari nepregatite in "clubul select" al zonei euro nu este indicata, dand exemplu Grecia si Portugalia, care au fost primite prea devreme in uniunea monetara, fapt ce le-a daunat grav.

Analistul Mircea Cosea considera ca expertiza si experienta lui Florin Gerogescu va duce la o decizie buna pentru Romania in acest sens.

"Este foarte bine ca a facut aceasta declaratie, avand in vedere ca 2015 este o tinta foarte improbabila, guvernele anterioare au anuntat-o intr-un mod propagandist si electoral, insa, in acest moment, nu avem nicio dovada ca este o data certa", a spus Mircea Cosea, pentru Ziare.com.

In prezent, Romania are ca obiectiv aderarea la moneda euro in 2015, lucru sustinut cu tarie de presedintele Traian Basescu si de fostii premieri, Emil Boc si Mihai Razvan Ungureanu.

"Per total, este bine ca s-a facut aceasta declaratie, Georgescu a avut un discurs prudent si a evaluat aceasta data in functie de rezultatul alegerilor locale si dupa ce se va clarifica situatia Guvernulului", a adaugat analistul.

Aurelian Dochia considera ca tinta de 2015 poate fi o ancora pentru politicile noastre macroeconomice, insa nu este una realista.

"Intrarea noastra in zona euro nu depinde doar de decizia politica, ci si de indeplinirea unor conditii, precum si de evolutia zonei euro, insa nu consider ca se va concretiza peste trei ani", a mentionat analistul, pentru Ziare.com.

Zona euro, un concept bun

Uniunea monetara si moneda unica reprezinta o idee buna, avand in vedere ca se creeaza astfel toate premisele ca euro sa aiba acelasi impact global precum dolarul.

"Daca nu ar fi criza care a destabilizat lucrurile si care a scos la iveala unele inadecvari ale constructiei euro, probabil ca moneda unica ar fi ajuns sa fie o moneda cu un rol important la nivel international", a precizat Aurelian Dochia.

Insa conditiile din zona euro s-au deteriorat in ultimii ani, din cauza crizei economice, care a afectat extrem de mult tarile de la periferie, precum Grecia, Spania sau Italia, unde datoria publica uriasa si somajul ridicat reprezinta probleme grave pentru economia lor si cea a zonei euro, per total.

"Suntem la o cumpana, fie mergem inainte cu integrarea in zona euro si construim o moneda puternica, fie facem un pas inapoi si, in cazul asta, ramane la nivelul de constructie artificiala si fragila", a afirmat Aurelian Dochia.

Insa introducerea monedei euro in tara noastra si efectele acestei miscari raman o incertitudine, avand in vedere ca directia de evolutie economica a Europei este inca incerta.

Momentan, nu s-au clarificat lucrurile in Europa, mai ales dupa schimbarea presedintelui Frantei, fapt ce va provoca niste schimbari de esenta privind tratatul de guverntata fiscala si relatiile bilaterale intre aceasta tara si Germania, cele mai mari puteri economice ale zonei euro.

"Salvarea ideii de uniune monetara nu este decat in directia celei mai mari integrari. In final, pentru Romania, este singura constructie favorabila politic si din punct de vedere al securitatii", a mai explicat analistul.

Intrarea Romaniei in zona euro, o idee buna?

Intrarea Romaniei in zona euro ar aduce numeroase avantaje pentru tara noastra, precum schimburi economice mult mai usoare, eliminarea riscului valutar, intensificarea comertului cu partenerii europeni si o largire foarte mare a pietei.

"Principalul dezavantaj ar fi acela ca nu mai exista o politica monetara independenta, adica orice dezechilibru in economie trebuie rezolvat prin politici fiscale, si nu prin cele monetare", a mentionat Dragos Cabat, analist financiar, pentru Ziare.com.

El a mai spus ca tinta de 2015 este una improbabila, considerand ca anul 2017 este o data mai probabila pentru intrarea Romaniei in zona euro.

"Daca nu adoptam euro, alternativa ar fi sa ramanem ca si pana acum. Ne este bine si asa, nu cred ca ar fi asta o problema, nu e nimic complicat in asta", a declarat Dragos Cabat.

Insa acest scenariu nu este vazut la fel de bine de analistul Aurelian Dochia, care avertizeaza ca, daca Romania nu intra in zona euro, atunci va avea soarta tarilor vecine, Ungaria, Ucraina si Moldova, care au o economie mult mai instabila decat a noastra.

"Din cauza asta, cred ca trebuie sa ne negociem adancirea integrarii in Europa, dar trebuie sa fim constienti ca este, pentru noi, cea mai buna solutie", a conchis analistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#Romania intrare zona euro, #Georgescu intrare zona euro, #Romania zona euro, #Romania moneda euro , #zona euro