Mituri daramate despre criza din Grecia

Sambata, 25 Iunie 2011, ora 08:31
4983 citiri
Mituri daramate despre criza din Grecia
Foto: Greenwichmeantime

In timp ce liderii europeni au reusit sa ajunga la un acord cu guvernul elen in privinta masurilor de austeritate, nenumarate voci sustin ca, de fapt, cea mai buna cale pentru Grecia ar fi sa-si declare intrarea in incapacitate de plata.

Potrivit unor economisti, printre care se numara Nouriel Roubini, celebru pentru faptul ca a fost printre putinii care au prognozat recesiunea globala, Grecia nu are nicio sansa sa-si revina, indiferent de sumele de bani pompate de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, fiind necesara o restructurare a datoriilor.

Pe de alta parte, exista si multi care sustin exact opusul, si anume ca Grecia trebuie salvata cu orice cost, in caz contrar fiind posibila o noua recesiune mondiala.

Iata cateva "mituri" despre criza din Grecia, destramate de analistii The Wall Street Journal:

Grecia este insolventa

Nu este. Dupa cum precizau economistii Carmen Reinhart si Kenneth Rogoff, intrarea in incapacitate de plata a unui stat are de a face mai mult cu vointa de a plati decat cu abilitatea de a plati.

Grecia are destule active si un potential urias pentru reduceri de cheltuieli, imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor, dar si a productivitatii, daca va dori sa faca sacrificiile necesare.

Mai degrada decat solvabilitatea, problema majora a Greciei este posibilitatea politica de a realiza schimbarile necesare.

Este in interesul Greciei sa intre in incapacitate de plata

Dimpotriva. Grecia are inca un deficit primar imens si, chiar daca ar impune pierderi de 50% detinatorilor de obligatiuni, ar avea nevoie sa imprumute bani imediat sau sa faca reduceri de cheltuieli uriase peste noapte, pentru a-si echilibra bugetul.

Mai rau de atat, sistemul bancar elen ar fi distrus, pe masura ce capitalul i-ar fi redus si nu ar mai dispune de finantare. Potrivit reglementarilor Bancii Centrale Europene, obligatiunile emise de statul elen nu ar mai fi eligibile drept garantie. De asemenea, nu ar fi benefica nici iesirea din zona euro, deoarece efectul ar fi devastator asupra bancilor.

Intrarea in incapacitate de plata a Greciei nu s-ar asemana cu prabusirea Lehman Brothers

Chiar si guvernul german a inceput sa accepte faptul ca pietele nu sunt pregatite pentru o restructurare a datoriilor Greciei. Efectul de contagiune deja se resimte in zona euro, in special in Spania, unde costurile de finantare au crescut considerabil.

Greseala Germaniei a fost ca a luat in considerare doar efectele directe, insa efectele negative indirecte, asupra costurilor de finantare a guvernelor si bancilor, ar putea fi devastatoare.

Prabusirea bancii Lehman Brothers, in 2008, a reprezentat un soc in piata, insa prabusirea Greciei ar atrage o scadere economica globala, fiind putini bani disponibili pentru creditare la nivel global.

Se poate continua ca pana acum

Chiar daca intrarea in incapacitate de plata a Greciei va fi inevitabila, amanarea acestui moment este benefica, incurajand Portugalia si Irlanda sa-si continue programul de austeritate implementat, dar si investitorii sa cumpere obligatiuni ale tarilor periferice din zona euro.

Trebuie evitata orice intrare in incapacitate de plata, pana cand tari precum Spania si Italia vor reusi sa-si rezolve propriile probleme fiscale.

Este vina Greciei pentru situatia in care se afla

Nu in intregime. Avand in vedere ca oficialii zonei euro au acceptat ca singura optiune este salvarea Greciei, obiectivul lor ar trebui sa fie asigurarea faptului ca, de aceasta data, sprijinul financiar functioneaza cum ar trebui.

Iar acest lucru nu se intampla. Imprumutul pentru Grecia din partea UE vine la o rata a dobanzii foarte mare - aproape dubla fata de cea a Fondului Monetar International - ceea ce face mult mai dificila sarcina grecilor. Singura posibilitate este o integrare politica mai puternica in cadrul zonei euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singur rău printr-o metodă simplă
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singur rău printr-o metodă simplă
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul chipset Dimensity 6300, care vine să înlocuiască Dimensity 6100+, cunoscut pentru integrarea în modele de telefoane accesibile precum Galaxy M15. Noul procesor promite...
#criza datorii Grecia, #imprumut Grecia, #salvare Grecia , #zona euro