Referendumul aduce nori negri pe cerul Greciei

Luni, 06 Iulie 2015, ora 06:33
7182 citiri
Referendumul aduce nori negri pe cerul Greciei

Grecii au iesit la vot, duminica, pentru a-si exprima optiunea in legatura cu masurile propuse de creditorii internationali. Poporul a votat "nu" cu o majoritate covarsitoare, asa ca statul elen se va confrunta cu mai multe probleme pe termen scurt.

In primul rand, iesirea din zona euro a acestei tari a devenit din ce in ce mai posibila. Analistii Barcklays au publicat un raport in care se arata ca aceste este scenariul lor de baza.

Ei sustin ca deciziile Bancii Centrale Europene (BCE) vor fi cruciale in urmatoarea perioada si vad 20 iulie drept data la care institutia va taia finantarea bancilor elene, care se vor afla pe marginea prapastiei.

Daca nu se va ajunge pana atunci la un nou acord, Guvernul elen va introduce "noua drahma" pentru a recapitaliza acest sector, transmite The Telegraph.

Referendum in Grecia: Vezi principalele momente si declaratii din ziua marelui vot - LIVE

Doua cai pentru Grecia

Robert Peston, editorul sectiunii economice a BBC, avertizeaza ca daca bancile se prabusesc din lipsa de fonduri, atunci efectul de domino va fi catastrofal.

"In aceste conditii, nu doar milioane de greci isi vor pierde banii din depozite, ci si companiile vor intra in colaps. Iar Grecia va ramane fara mancare, materiale de baza si medicamente. Bancile elene au nevoie disperata de un creditor care sa le salveze in ultima instanta, la fel ca si economia", sustine acesta.

Peston mentioneza ca a vorbit cu multi bancheri, iar niciunul nu crede ca BCE va mai juca acest rol, in contextul in care institutiile financiare elene nu au demonstrat ca au active suficient de puternice pentru a asigura imprumuturi noi.

"Exista doar doua optiuni. Banca centrala a Greciei poate face imprumuturi negarantate catre bancile elene, fara permisiunea BCE, provocand reactii furibunde din partea liderilor UE, sau poate tipari o noua moneda, o noua drahma, care sa fie folosita pentru a oferi finantarea vitala de care au nevoile bancile si economia", a explicat editorul BBC.

Intalniri cruciale

Luni, conducerea Bancii Centrale Europene (BCE) se reuneste in contextul rezultatului referendumului din Grecia. Potrivit unor surse citate de Reuters, va fi pastrat nivelul actual de finantare pentru bancile elene. Acest lucru inseamna ca exista sanse minime ca institutiile financiare din tara condusa de Alexis Tsipras sa fie deschise, marti, asa cum a promis acesta.

Mai mult, plata pensiilor si salariilor este pusa in pericol, iar bancile elene ar putea ramane in scurt timp fara lichiditati, in lipsa unui acord intre Guvernul de la Atena si creditori.

La randul sau, presedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a transmis ca a cerut organizarea unui summit al liderilor statelor din zona euro, marti seara, in contextul rezultatului referendumului din Grecia.

Euro, in picaj - ce mai urmeaza

Dupa publicarea primelor rezultate ale referendumului din Grecia, euro s-a depreciat cu 1% in fata monedei americane, fiind cotat la 1,099 dolari/unitate.

Analistii se asteapta la o furtuna pe piata de capital, avand in vedere ca investitorii de pe Bursa vor reactiona la situatia volatila din statul elen.

Unii lideri europeni sunt pesimisti si fac referiri la iesirea din uniunea monetara. De exemplu, ministrul slovac de Finante, Peter Kazimir, si-a exprimat dezamagirea pe Twitter in legatura cu rezultatul referendumului din Grecia. "Cosmarul arhitectilor monedei euro e pe cale sa se adevereasca", a mai spus acesta, referindu-se la expulzarea din zona euro.

Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a transmis intr-un interviu acordat publicatiei Tagesspiegel ca premierul elen Alexis Tsipras a rupt si ultimele legaturi cu Europa. El sustine ca, in acest punct, negocierile sunt puse in pericol.

Kathleen Brooks, de la Forex.com, se teme pentru sectorul bancar grecesc. "O victorie a taberei 'nu' va face negocierile cu creditorii si mai dificile", scrie Brooks. Aceasta e de parere ca Grecia nu va mai obtine bani de la creditorii europeni.

Tsipras ramane tare pe pozitii

Seful Guvernului de la Atena, Alexis Tsipras, sustine ca rezultatul referendumuli ii da mandat pentru o negociere in favoarea poporului elen in fata creditorilor.

Intr-o conferinta de presa tinuta aproape de miezul noptii, el a insistat asupra faptului ca rezultatul referendumului nu echivaleaza cu iesirea din zona euro, asa cum au sugerat unii lideri europeni. El a explicat ca luni se va intoarce la masa negocierilor si ca "prioritatea zero" este functionarea normala a bancilor elene.

"Chiar si in cele mai dificile circumstante, democratia nu poate fi santajata - e o valoare puternica si calea inainte", a mai spus acesta.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#grecia efecte rezultat referendum, #Grecia rezultate referendum , #zona euro