Crestere economica pentru zona euro - Doar un vis frumos?

Duminica, 19 August 2012, ora 14:54
2646 citiri
Crestere economica pentru zona euro - Doar un vis frumos?
Foto: CNBC

Zona euro se va adanci in recesiune si nu va reveni pe crestere decat in 2014, potrivit economistilor, care nu se asteapta la o interventie agresiva din partea Bancii Centrale Europene (BCE).

Datele publicate de Eurostat arata ca PIB-ul Europei a inregistrat o contractie usoara, in al doilea trimestru al anului. Germania care a avut un avans economic slab, de 0,3%, iar Franta a inregistrat o stagnare.

Insa, luand in considerare viitorul sumbru al tarilor de la periferia zonei euro, economistii nu se asteapta ca aceasta criza din zona euro sa se termina mai curand de 2014 si nici macar nu anticipeaza o revenire semnificativa a regiunii din punct de vedere economic, scrie CNBC.

In septembrie, BCE ar putea reduce dobanda-cheie pana la 0,5%, insa nici macar aceasta masura nu va aduce prea multe beneficii, avand in vedere ca rata era deja apropiata de 0%, astfel ca nu va stimula prea mult acordarea de imprumuturi.

Zona euro calca pe urmele Japoniei. Urmeaza un deceniu de stagnare economica?

In timp ce presedintele BCE, Mario Draghi, a promis ca va face tot ce e nevoie pentru a salva euro, economistii nu prevad o recuperare viguroasa in acest an, chiar daca institutia ar putea cumpara din nou o parte din datoria Spaniei si Italiei, luna viitoare.

Un sondaj de opinie realizat de Reuters arata ca economistii considera ca zona euro, care s-a contractat cu 0,2% in al doilea trimestru, isi va continua declinul si in perioada iulie-septembrie. In consecinta, va intra in recesiune, cel mai negru scenariu fiind o scadere de 0,8%.

Insa aceasta contractie mascheaza niste probleme mai grave ale regiunii, precum colapsul Greciei sau adancirea crizei economice in Spania si Italia.

In plus, BCE ar putea incerca sa reduca dobanda uriasa a obligatiunilor Spaniei si Italiei, cumparand titluri de stat. De asemenea, ar putea acorda din nou bancilor imprumuturi ieftine pe trei ani, actiune similara cu cele din decembrie si februarie.

Economistii si-au schimbat perceptia fata de zona euro

Din ce in se mai multi analisti considera ca statul elen trebuie sa ramana in zona euro, desi in urma cu catva timp, ei sustineau ca aceasta tara ar trebui sa paraseasca uniunea mobetara.

Premierul elen, Antonis Samaras, se va intalni saptamana viitoare cu liderii europeni, pentru a le cere mai mult timp ca tara sa sa atinga tintele impuse, adoptand si mai multe masuri de austeritate, care vor atarna si mai greu pe umerii populatiei.

Insa lipsa abilitatii liderilor europeni de a rezolva criza datoriilor si instalarea recesiunii va trage economia mondiala si mai mult in jos.

"Cea mai mare amenintare pentru bunastarea lumii, in a doua jumatate din 2012, va veni din partea uniunii monetare. Chiar daca regiunea va reusi sa supravietuiasca in forma actuala, austeritatea si costurile ridicate de finantare sugereaza ca perspectivele de crestere nu sunt deloc pozitive", a subliniat analistul de la Capital Economics, Andrew Kenningham.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#crestere economica zona euro, #scenarii zona euro, #criza economica zona euro , #zona euro