Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Criza din Cipru: Discriminarea intre tari, adevaratul pericol?

Joi, 21 Martie 2013, ora 18:40
3978 citiri
Criza din Cipru: Discriminarea intre tari, adevaratul pericol?

Criza din Cipru a provocat, din nou, panica in randul investitorilor si oamenilor de rand, pe fondul propunerilor fara precedent de impozitare de depozitelor bancare, insa, potrivit economistilor, situatia este exacerbata si nu atat de neagra pe cat poate sa para.

In realitate, Cipru, una din cele mai mici economii din zona euro, nu sta chiar atat de prost din punct de vedere financiar. Are un deficit fiscal in limitele gestionabile, datoriile sunt scazute, iar, pana recent, avea o economie in crestere, bazata pe servicii financiare si turism.

In plus, rezervele mari de petrol si gaze gasite pe coasta de sud a tarii ar putea aduce o dezvoltare economica fara precedent, in urmatorii 3-5 ani, dupa ce va incepe exploatarea.

Criza, in schimb, este mai mult de natura bancara, in stransa legatura si cu problemele Greciei. Radacina "raului" o gasim in 2006, cand Banca Populara a Ciprului, a doua cea mai mare institutie de creditare din tara, a fost preluata de o banca elena mai mica.

Noii proprietari au investit puternic in obligatiuni elene, insa au pastrat banca drept entitate cipriota, fara sa mute sediul in Grecia. Aceasta hotarare a fost luata deoarece, in Cipru, taxele se ridica la 10%, fata de Grecia, unde sunt cel putin duble.

In urma cu trei ani, si Banca Ciprului a cumparat multe obligatiuni elene, in special pentru a da o mana de ajutor Greciei. In 2011, cand creditorilor Greciei li s-a cerut sa suporte o parte din pierderile tarii, bancile cipriote au avut de suferit si au avut nevoie de refinantare.

Astfel, cele doua mari institutii de creditare au cerut ajutorul guvernului, iar guvernul s-a adresat Uniunii Europene, in iunie 2012, spunand ca are nevoie, la randul sau, de un imprumut salvator.

Saptamana trecuta, Ciprul a fost de acord sa stranga 5,8 miliarde de euro pentru a preveni ajungerea datoriilor la un nivel nesustenabil, prin taxarea depozitelor de peste 100.000 de euro cu 9,9 la suta si a celor sub aceasta suma cu 6,75 la suta. Cipriotii s-au repezit, ulterior, la ATM-uri, efectuand extrageri masive de bani din conturi. Parlamentul a respins propunerea, iar, in prezent, conducerea tarii negociaza cu oficialii Fondului Mondial International, Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene conditiile unui nou acord.

Rusia, care detine aproape jumatate din depozitele bancare din Cipru, s-a vazut direct amenintata, presedintele Vladimir Putin criticand asupru masura. In prezent, oficialii ciprioti discuta si cu partenerii rusi, in vederea unui posibil ajutor financiar.

Masuri incorecte?

Una din marile probleme o reprezinta, potrivit analistilor CNN, faptul ca bancile "cuminti", care au atras depozite printr-o politica de risc scazut, vor plati pentru bancile care au riscat mult.

Logica strategiei? E mai bine sa plateasca toti, decat sa lasi vreo banca sa dea faliment. Dar acelasi lucru era valabil si la bancile din Grecia sau Irlanda, insa nimeni nu le-a cerut cetatenilor acestor tari sa plateasca o parte din banii stransi de-o viata.

Grecia a primit 140 de miliarde de euro, in timp ce, pentru Cipru, nu ar fi nevoie decat de 5,8 miliarde de euro.

Aceasta diferentiere ar trebui, de fapt, sa ne ingrijoreze. Este zona euro o uniune cu parteneri egali sau un doar un vehicul pentru castigul politic al celor deja bogati si puternici?

Voci din zona euro acuza faptul ca nu vor sa plateasca votantii lor pentru riscurile asumate de oligarhii rusi, ce spala bani prin Cipru. Totusi, UE a efectuat controale in sistemul bancar cipriot si nu a descoperit niciun caz de spalare de bani.

Din acest punct de vedere, Cipru nu este cu nimic diferit de Luxemburg, fiind o tara de dimensiuni mici, cu un sistem financiar mare si forta de munca foarte bine educata.

Guvernul cipriot va discuta despre un nou plan de salvare joi seara, insa nu se stie cand va avea loc un nou vot al Parlamentului.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#taxare depozite bancare Cipru, #criza bancara Cipru , #zona euro