Criza din zona euro nu ar trebui sa opreasca extinderea UE

Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 18:09
2803 citiri
Criza din zona euro nu ar trebui sa opreasca extinderea UE
Foto: Wikipedia

Afectata de criza datoriilor din zona euro si confruntandu-se cu o grava criza de incredere, Uniunea Europeana, care are in prezent 27 de membri, ar putea mai degraba sa se restranga decat sa creasca in urmatorii ani.

In absenta unei solutii eficiente la criza din zona euro, exista sanse ca unele state sa paraseasca uniunea monetara, poate chiar si UE ca intreg, iar continuarea procesului de extindere nu este o prioritate in acest moment, scrie Dimitar Bechev, analist al departamentului Relatii Externe din cadrul Consiliului European, pe EU Observer.

Totusi, acest proces este departe de a fi finalizat, in conditiile in care Croatia se pregateste sa adere anul viitor, iar alte tari din Balcani iau in continuare masuri pentru indeplinirea conditiilor de aderare. Muntenegru a inceput discutiile de aderare in iunie, iar Serbia a fost desemnata tara candidata in martie. Bosnia si Hertegovina si-ar putea depune candidatura pana la sfarsitul acestui an, daca vor fi implementate reformele constitutionale necesare.

Comisia Europeana a inceput sa lucreze la un studiu de fezabilitate care ar putea conduce in timp la un acord de asociere cu Kossovo (care in continuare nu este recunoscut de cinci state membre ale UE). De asemenea, Turcia si Bruxelles au initiat un acord de readmitere, un prim pas in ridicarea regimului de vize.

Oricat de incurajatoare sunt aceste evolutii, ele se afla in contradictie cu realitatile politice cotidiene.

Balcanii de Vest sufera de pe urma unei crize economice interne, amplificata de criza din UE, principalul partener comercial si de investitii al regiunii.

Performerul regiunii, Croatia, se afla in recesiune, in timp ce celelalte tari au in general rate de crestere foarte reduse. Nici banii trimisi de cetatenii care muncesc in strainatate, nici investitiile straine directe nu si-au revenit din tendinta de scadere inceputa in 2008-2009, iar rata somajului este in crestere.

Integrarea in UE ar fi trebuit sa ridice standardele de viata si sa deschida noi oportunitati. In schimb, expunerea la criza europeana combinata cu intarzierea reformelor acasa, adancesc stagnarea.

Asemenea provocari nu ar trebui sa fie ignorate de UE. Este justificat faptul ca suferinta Balcanilor de Vest nu este cea mai urgenta problema, cu viitorul zonei euro sub semnul intrebarii si cu Siria in flacari. Insa neglijarea regiunii ar putea fi periculoasa si ar sterge castigurile notabile obtinute pana in prezent. Politica externa europeana a inceput in Balcani si ar fi pacat sa se termine tot aici.

Principalul risc pentru UE consta intr-o erodare lenta, mai degraba decat intr-o moarte lenta si decisiva. Pentru a-si consolida pozitia in regiune, UE trebuie sa schimbe in primul rand discursul cu privire la Balcanii de Vest. Odata era vorba despre securitate si gestionarea conflictelor, acum, prin contrast, problemele regiunii oglindesc probleme UE.

Cheia succesului este, astfel, asumarea rolului de motor de crestere si dezvoltare, desi acest lucru depinde intr-o mare masura de modul in care UE va reusi sa isi rezolve propriile probleme.

Uniunea Europeana trebui sa isi gestioneze mai eficient resursele in urmatoarea perioada bugetara si sa stimuleze cresterea in Balcanii de Vest prin imbunatatirea capacitatii de export, atragerea de investitii straine directe si consolidarea cooperarii regionale. Doar atunci UE va demonstra in aceasta regiune vitala ca europenizarea ramane cel mai sigur pariu pentru viitor, pentru regiune si pentru UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#extindere UE, #criza zona euro, #Uniunea Europeana Balcani , #zona euro