Criza in UE - Polonia relanseaza dezbaterea privind aderarea la euro

Autor: Ana Ilie
Duminica, 03 Februarie 2013, ora 09:24
4662 citiri
Criza in UE - Polonia relanseaza dezbaterea privind aderarea la euro

Polonia a redeschis dezbaterea pe tema datei-tinta de intrare in zona euro, dupa ce, din 2009, cand criza financiara a lovit Europa, nu si-a mai exprimat speranta in acest sens.

Presedintele Bronislaw Komorowski, de centru, a sugerat ca natia de 38 de milioane de cetateni, cea mai mare economie din centrul Europei, ar trebui sa decida aderarea la moneda euro dupa 2015. Aliatul sau, premierul Donald Tusk, a insistat insa ca o decizie pe tema aderarii trebuie luata "in urmatoarele luni", scrie France24.

Dezbaterea a fost redeschisa intr-un moment in care sondajele de opinie arata ca mai putin de o treime din polonezi doresc sa treaca de la zlot la euro. In plus, Polonia are probleme in a indeplini asa-zisele criterii de convergenta la eurozona si mai are de facut schimbari cosntitutionale pentru adoptarea euro. Guvernul Tusk are slabe sanse insa sa obtina majoritatea necesara in Parlament pentru a trece aceste schimbari, avand in vedere puterea pe care o are opozitia euro-sceptica.

Membru UE din 2004, Polonia este ingrijorata ca ar putea ramane in urma, pe masura ce criza economica forteaza integrarea economica si monetara a statelor din eurozona, spun expertii. Premierul ar fi dorit, asadar, sa arate disponibilitatea Poloniei de a se integra pe deplin in zona euro.

Economistii sunt insa sceptici ca aderarea - sau decizia pozitiva in acest sens - va veni rapid, cu toate ca Polonia si-a mentinut cresterea economica in fiecare an de cand a iesit din comunism, singurul stat UE care a infruntat bine criza economica. Bineinteles, au fost si ani mai slabi - anul trecut, cresterea economica a scazut mai jos de jumatate din cea din 2011, de 4,3%.

Tusk spera insa ca economia va creste cu 2,2% anul acesta, cu toate ca economistii avertizeaza ca efectul crizei din eurozona si incetinirea cheltuielilor cu infrastructura dupa campionatul de fotbal european din 2012 pot conduce la o crestere economica de doar 1,5%.

Cu doar cateva luni in urma, in noiembrie, in discutiile cu presedintele francez Nicolas Hollande, Tusk era mai precaut in ceea ce priveste aderarea la zona euro, declarand ca Polonia "intentioneaza sa adere abia cand va fi 100% pregatita".

Vorbind la forumul economic de la Davos, ministrul polonez de Finante, Jacek Rostowski, a promis ca Guvernul este pregatit sa intreprinda mai multe reforme strcuturale, cu scopul de a consolida cheltuielile publice, pentru ca Varsovia sa se poata conforma deficitului din zona euro, de 3,0% anul acesta.

Deficitul pe 2012 este estimat la 3,5% din PIB, in scadere de la 5,1% in 2011.

Analistii se ingrijoreaza totusi cu privire la pericolele renuntarii la zlot, moneda ce a ajutat Polonia sa supravietuiasca in momente de criza. Ei spun ca inainte de a renunta la moneda nationala, tara trebuie sa reformeze piata muncii si sectorul public, pentru a le face mai competitive.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#Polonia aderare moneda unica, #Polonia aderare euro , #zona euro
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Când vrei să nu vrei, dă-o pe constituţionalitate şi referendum...