Cu Grecia in focuri, sa nu scapam din ochi alte state UE care isi fac de cap

Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 07:46
7838 citiri
Cu Grecia in focuri, sa nu scapam din ochi alte state UE care isi fac de cap

Dezastrul din Grecia a fost in centrul atentiei in ultimele luni, insa si in economiile mai puternice se intampla lucruri interesante si care nu ar trebui scapate din vedere cu ochii fiind la eleni.

Nori negri deasupra Greciei: Vine "apocalipsa" in 2016? Ce spun economistii

In prima linie a frontului se afla Franta, care ar vrea sa aduca transformari importante in zona euro.

Presedintele Francois Hollande a cerut o uniune monetara omogena si mai puternica. "Suntem pregatiti sa participam la o organizare consolidata si sa construim o avangarda impreuna cu tarile care ni se vor alatura", a afirmat liderul din Hexagon, intr-un editorial publicat de saptamanalul Le Journal du Dimanche si citat de EUObserver.

El a adaugat ca zona euro a izbutit sa reintareasca legaturile cu Grecia, odata cu gasirea unui compromis si demararea pregatirilor pentru al treilea pachet de salvare pentru eleni, mentionand ca "spiritul european si-a dovedit puterea".

"Dar nu ne putem opri aici", a mai scris liderul francez, care a propus infiintarea unui guvern al uniunii monetare, alaturi de un buget propriu si un fel de Parlament.

Franta, urmatoarea victima a crizei din zona euro?

Parisul va avansa propuneri concrete in acest sens in saptamanile ce urmeaza.

Dar care este planul lui Hollande? Economistul american Daniel Mitchell, de la institutul de cercetare si analiza Caro, arata intr-un editorial publicat de Peoples Pundit Daily ca Franta urmareste ceva cu aceste masuri. De asemenea, el se intreaba de ce ar crede cineva ca adaugarea unei noi forme de guvernare va aduce mai multa prosperitate in randul statelor membre zonei euro?

Se pare ca Hexagonul are doua motive egoiste pentru a merge inainte cu acest plan.

O zona euro omogena inseamna ca toate natiunile cu probleme trebuie sa se supuna acelorasi reguli, adica taxele vor fi stabilite la un anume nivel, care nu va fi sustenabil pentru toata lumea, considera Daniel Mitchell.

Francezii sustin ca infiintarea unui "supraguvern" e o idee buna pentru ca submineaza competitivitatea celorlalte state membre.

In al doilea rand, un buget "specific" deschide calea catre intensificarea transferurilor interguvernamentale, prin care cei din Hexagon si-ar putea creste bunastarea pe baza banilor platiti de germani, finlandezi, olandezi si alte natiuni bogate.

Franta are punctele ei slabe

Dar lui Hollande ii scapa ceva. Franta este bolnavul Europei, dupa cum s-a exprimat fostul premier de centru-dreapta de la Paris, Francois Fillon, potrivit The Telegraph.

"Tragedia elena ne-a demonstrat ca ideea de faliment nu e una abstracta", potrivit acestuia.

Intr-adevar, datoria Frantei a depasit valoarea de 2 trilioane de euro, ceea ce inseamna 97,5% din produsul intern brut, astfel ca se afla in aceeasi liga cu Spania si cu alte state europene din sudul continentului, inglodate in datorii.

Insa economistul Daniel Mitchell remarca, intr-o alta postare pe blog, ca politicienii sunt cei care au pus frana dezvoltarii tarii. Cu toate ca reformele sunt necesare (si ar ajuta la rezolvarea problemei datoriei), nu exista vointa politica necesara.

UE are doua verigi slabe: Probleme cu reformele structurale si cresterea economica

In aceste conditii, tara isi pierde din atractivitate. De exemplu, peste 42.000 de oameni bogati au parasit Hexagonul in ultimii 14 ani, potrivit raportului New World Wealth Report 2015, clasandu-se astfel pe locul al treilea dupa numarul persoanelor instarite care au plecat in aceasta perioada, in spatele Chinei si Indiei.

Dar unde s-au dus acestia? Cei mai multi s-au orientat catre Marea Britanie, SUA si Singapore, ceea ce inseamna ca Franta este cu doi pasi in urma altor state dezvoltate.

Nu numai Franta se joaca cu focul

Si Spania da semne ca este un model negativ pentru Europa. Guvernul de la Madrid a facut cheltuieli prost gandite. Un exemplu in acest sens este aeroportul din Ciudad Real. Constructia lui a costat 1,1 miliarde de euro, bani de la buget, insa a dat faliment si a fost cumparat de un investitor pentru doar 10.000 de euro, aminteste Daniel Mitchell, in editorialul citat.

De asemenea, el critica politicienii spanioli si pentru faptul ca nu obliga poporul sa munceasca asa cum ar trebui, dand exemplu un reportaj realizat in tara din peninsula iberica.

Spania da din nou fiori Europei

"Intre orele 14:00 si 17:00 vei intalni cu greu pe cineva pe strazile din orasul Ador. Cel mai probabil, locuitorii se odihnesc in casele lor. Siesta traditionala este atat de inradacinata in cultura lor, incat primarul a facut-o obligatorie prin lege", potrivit unui articol publicat de The Commentator.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Franta criza datorii, #franta guvern zona euro, #guvern zona euro, #probleme Spania, #criza zona euro Franta Spania , #zona euro