Cui ii mai e frica de o dominatie a Germaniei?

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 17:30
3340 citiri
Cui ii mai e frica de o dominatie a Germaniei?
Foto: sxc.hu

Pentru decenii intregi, rolul Germaniei in Europa a fost sa asigure banii, dar nu si conducerea. Cu razboiul inca in memorie, continentul a privit cu precautie dominatia Germaniei, dar si nemtii insisi.

Insa criza economica a zdruncinat modelul european de dupa razboi, iar Germania ia din ce in ce mai mult deciziile, observa Washington Post.

Pe masura ce tarile se lupta sa-si pastreze datoriile, numai cancelarul Angela Merkel are banii necesari sa le scoata din bucluc. Si pretul pe care Merkel il cere - mai mult control asupra felului in care isi fac strategia economica - starneste panica in capitalele europene.

In Atena, protestatarii s-au imbracat in nazisti si patruleaza pe strazi, aluzie la trecutul Germaniei. In Polonia, acuzatiile ca Germania are ambitii imperiale fac parte din platforma electorala pentru viitoarele alegeri prezidentiale.

Si, desi liderii germani au incercat, in saptamanile trecute, sa tempereze fricile celorlalti in intalnirile la nivel inalt de la Bruxelles, tonul folosit a fost unul destul de "pugilistic": "Intrebarea despre cine ar putea accepta un model german a fost deja hotarata de catre piata", a declarat purtatorul de cuvant al ministrului de Finante german, Wolfgang Schaeuble.

"Vorbim doar despre detaliile si amploarea masurilor, nu despre natura lor", a declarat acesta.

Economia Germaniei este cu inca o jumatate mai mare decat ale rivalilor sai, Marea Britanie si Franta. Bancile sunt de departe mult mai putin expuse datoriilor Greciei, decat cele franceze, iar Germania a "injectat", pana acum 290 de miliarde de euro intr-un fond de salvare a Greciei, Portugaliei, Irlandei, fiind tara europeana cu cele mai semnificative ajutoare.

Indoielile legate de un rol mai important in Europa au atras atentia si in Germania, acolo unde Merkel se confrunta cu dezbateri dure privind amploarea cu care ar trebui sa cheltuiasca bani pentru a ajuta alte tari. Asta in timp ce restul Europei este precaut in a accepta "medicamente" de la nemti, din ingrijorarea ca "tratamentul" ar putea avea "efecte secundare".

"Asta este problema cand conduci", a declarat Joschka Fischer, fost ministru de Externe, care a cerut Guvernului sa faca mai multe pentru a sustine moneda euro, adaugand: "Atunci cand Germania actioneaza, se tem ca vom domina. Atunci cand nu actionam, se tem ca ne retragem din Europa".

In mai bine de jumatate de secol dupa Al Doilea Razboi Mondial, Germania de Vest s-a multumit cu statutul de putere industriala, lasand politica pe seama Frantei, care parea sa nu aiba aceeasi mostenire in folosirea fortei pentru a-si atinge scopurile. Era de ajuns, daca nemtii voiau sa se intample ceva pe continent, sa-i sopteasca vecinului de la vest si propunerea se facea de comun acord. Chiar si localizarea capitalei la Bonn, simboliza orientarea europeana a Germaniei.

Dar, dupa caderea Zidului Berlinului in 1989 si in urma reunificarii Germaniei, au inceput sa apara din nou temeri ca nemtii isi vor etala puterea impotriva vecinilor mai slabi.

Franta si-a dat acordul in privinta reunificarii, conditionand trecerea Germaniei la moneda europeana.

Sistemul a functionat ani buni. Insa timpul si circumstantele par sa conspire pentru locul de conducator al Germaniei. Influenta unor puteri europene ca Franta si Italia a scazut, in timp ce in Germania precautia aproape a disparut. Steagul german, privit chiar si in tara ca un simbol al mandriei nationaliste, flutura din ce in ce mai mult in toata tara.

Pana acum, Germania a adoptat o pozitie neutra, speculandu-se chiar ca nemtii au evitat o pozitie de conducere, in a se implica in problemele economice care afecteaza Europa de doi ani. In privinta crizelor din Grecia, Irlanda si Portugalia, Germania a rezistat in a plati nota de plata si pana acum nu a emis o viziune clara despre cum se pot evita prolemele in viitor.

Pe termen lung, spun expertii, Merkel va avea putine optiuni in a intoarce fata Europei, chiar daca asta ar insemna o masura populara pentru votantii germani.

Germania face bani din produse de inalta calitate si masinarii industriale pe care le exporta, asa ca succesul afacerilor depinde de tarile din jur. O recesiune in restul Europei ii va lovi si pe nemti.

La nivelurile cele mai inalte ale cancelariei exista sentimentul ca acum este momentul pentru planuri mari si Merkel a cerut schimbari care sa impuna o mai mare coordonare a politicii economice intre cele 17 ale zonei euro. Ar putea dura cativa ani pana cand schimbarile sa aiba efect, dar un prim pas ar putea veni la intalnirea G 20 de pe 3 noiembrie, cred jurnalistii de la Washington Post.

Germania a fost tot timpul in pozitia de "reactionar", crede Fredrik Erixon, seful Centrului European pentru Politici Economice International din Bruxelles. Acum, totusi, "este in pozitia in care poate dicta cu usurinta ceea ce vrea sa vada in alte tari, si acestea trebuie sa se supuna".

Daca propunerea lui Merkel va fi acceptata si de catre ceilalti lideri europeni, probabil zona euro se va dezvolta intr-o directie mai "germana", un model care impune inflatie scazuta, deficituri mici si restrictii stricte pentru imprumuturi. Franta pare dispusa sa mearga in aceasta directie, in contextul in care propriile finante, subrezite, nu ii permit sa reactioneze.

Multi economisti, printre care si cei de la Fondul Monetari International, se intreaba daca modelul german este intr-adevar cel mai bun pentru a iesi din recesiune, avand in vedere dependenta Germaniei de exporturi.

Si acest sentiment de "fapt implinit" starneste dispute in Europa. Slovacia a blocat un plan de a consolida fondurile bugetului de urgenta european, insa a renuntat sub presiunile Germaniei.

Chiar si aliati vechi, ca Austria, se opun: "Pur si simplu nu pot accepta ca Franta si Germania sa ia deciziile si apoi sa le prezinte restului zonei euro", a declarat Michael Spindelegger, ministrul de Externe austriac.

"Nu exista un consiliu economic sau un dictat. Avem o zona euro cu 17 tari".

Germanii privesc mirati aceste disensiuni: "Toata lumea isi doreste sa conduca, insa nimeni nu vrea sa fie condus", a declarat Werner Hoyer, secretarul de stat din Ministerul de Externe german.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#dominatia Germaniei, #zona euro, #Angela Merkel, #Nicolas Sarkozy, #summit , #zona euro