Cum afecteaza coruptia din Rusia companiile germane

Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 13:07
3562 citiri
Cum afecteaza coruptia din Rusia companiile germane
Foto: atlanticsentinel.com

Economia rusa, una dintre putinele din lume in crestere la acest moment, este vazuta de companiile germane deopotriva ca fiind atractiva si riscanta, in contextul nivelului ridicat al coruptiei din aceasta tara, in timp ce criza cipriota a alimentat disensiunile de natura politica dintre Germania si Rusia.

Oficialii corupti si oligarhii puternici submineaza dezvoltarea tarii si ingreuneaza activitatea companiilor germane din Rusia, scrie publicatia germana Der Spiegel.

In curand, presedintele rus Vladimir Putin se va intalni cu cancelarul german Angela Merkel, in cadrul Hannover Messe 2013, cel mai important eveniment international din domeniul tehnologiei, la care Rusia este partener in acest an.

Cu aceasta ocazie, Putin le va putea arata reprezentantilor industriei germane un tablou de date economice impresionant.

Economia Rusiei a avansat cu 3,4% anul trecut. Rata somajului se afla la 6% la nivel national, mult sub cea a tarilor occidentale, iar Guvernul a avut un buget echilibrat in acest an, dupa ce in 2011 a fost inregistrat un surplus.

In prezent, Rusia nu mai are nimic in comun cu deficientele care au caracterizat economia in ultimii ani ai perioadei sovietice. De exemplu, tara este pe cale sa inlocuiasca Germania drept cea mai mare piata auto din Europa, desi in acest an este estimata o incetinire a cresterii pe acest segment.

Cu toate acestea, cifrele economice ascund problemele fundamentale ale sistemului economic: coruptia generalizata, conglomerate conduse de oligarhi si rolul puternic al statului in economie.

Din aceste cauze, economia ruseasca este mai putin dinamica decat celelalte economii emergente din grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud). Mai presus de orice, in Rusia lipseste vointa politica de a rezolva aceste aspecte, arata jurnalistii germani.

Experienta companiilor germane in Rusia

Companiile germane vor un cadru legislativ clar si reforme economice. Succesul sau esecul unei afaceri in Rusia este determinat de factori politici.

Volkswagen, de exemplu, produce deja modelele VW si Skoda in doua fabrici rusesti. Martin Winterkorn, directorul executiv al companiei, a negociat direct cu Putin deschiderea unor fabrici suplimentare, in contextul in care companiile straine sunt obligate sa-si costruiasca uzine proprii in Rusia ca urmare a taxelor vamale ridicate pentru importuri. In articol se precizeaza, totusi, ca, incepand cu 2016, orice constructor auto care produce cel putin 300.000 de masini in Rusia va putea importa un numar suplimentar de masini in conditii vamale mai permisive.

In ansamblu, astfel de tactici reprezinta incercarile conducerii ruse de a dezvolta o noua baza industriala in tara. Statul controleaza 50% din sistemul bancar si 73% din industria de transport. De asemenea, controlul guvernamental in industria petroliera a crescut de la 10% in 1999, la inceputul erei Putin, la 45% in prezent.

"Suntem ingrijorati de monopoluri si revenirea la o economie controlata de stat", a spus Michael Harms, directorul Camerei de Comert Germano-Rusa, din Moscova.

Tara este dependenta de exporturile de resurse naturale, iar accentul pus pe companiile de stat din aceasta industrie ameninta dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii. O mare parte dintre operatiunile celor mai mari companii rusesti este administrata de companii inregistrate in paradisuri fiscale.

In continuare, jurnalistii de la Der Spiegel prezinta o serie de cazuri de coruptie la nivel inalt.

De exemplu, un important proiect de infrastructura, portul Ust-Luga de la Golful Finic, a costat pana acum statul 3 miliarde de euro, insa o mare parte din acesti bani a revenit presedintelui companiei Ust-Luga, un fost ministru al Transporturilor, Valeri Izraylit.

Rusia ocupa locul 112 din 185 de economii evaluate de Banca Mondiala dupa avantajele pentru mediul de afaceri.

Criza cipriota a incins spiritele

In acest context, criza din Cipru a inrautatit relatiile dintre Rusia si Germania.

Din perspectiva rusilor, Uniunea Europeana si Germania in special au ignorat eforturile lor pentru salvarea Ciprului, iar UE distruge in mod intentionat sistemul bancar al Ciprului.

La randul lor, publicatiile germane au indicat ca "regimul autoritar" al lui Putin se transforma incet intr-o "dictatura", iar astfel de tensiuni politice pot avea efecte extinse, inclusiv asupra mediului de afaceri din cele doua tari.

"Nu cred ca Rusia este interesata sa puna presiune asupra companiilor germane. Nu este folositor pentru ei", a spus un german care lucreaza in Rusia de 17 ani, potrivit The Guardian.

Rusia este al doilea mare partener comercial al Germaniei, dupa China, valoarea schimburilor comerciale ruso-germane ridicandu-se la 72 de miliarde de dolari in 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#coruptie Rusia companii germane, #relatie Rusia Germania , #zona euro