Cum este afectat Estul Europei de incetinirea cresterii economice din Germania

Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 20:29
1772 citiri
Cum este afectat Estul Europei de incetinirea cresterii economice din Germania

Criza din zona euro se resimte in evolutia celei mai puternice economii din Europa si ameninta cresterea tarilor din estul continentului.

Germania a fost cel mai mare partener comercial al Republicii Cehe, Slovaciei, Ungariei, Poloniei si Sloveniei de la caderea Zidului Berlinului, cu aproximativ 25% din exporturile poloneze si 30% din exporturile cehe in 2011, scrie CNBC.

In consecinta, aceste tari est-europene cu economii bazate pe exporturi, sunt vulnerabile la fluctuatiile cererii din Germania, a precizat Katarzyna Rzentarzewska, analist la Erste Bank.

"Este adevarat ca Republica Ceha, Slovacia si, intr-o oarecare masura, Ungaria, au o expunere puternica fata de Germania. Nu as spune ca Polonia este in aceasi situatie, in contextul in care cererea interna a fost motorul traditional al cresterii. Toate tarile este europene sunt afectate de recesiunea din zona euro si de incetinirea cresterii economice din Germania, insa masura in care sunt afectate varaiza", a adaugat Rzentarzewska.

Potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, in Cehia si Polonia ponderea exporturilor in PIB reprezentau in 2011 79,3%, respectiv 80,9%, cu mult peste media europeana de 40,5%. In cazul Poloniei, exporturile reprezinta 41,5% din PIB. Desi Polonia a avut o evolutie buna in contextul crizei din regiune, PIB-ul tarii a scazut la 2,4% in al doilea trimestru al anului 2012 de la 3,5% in primul trimestru.

Industria auto, care doar in Republica Ceha asigura 260.000 de locuri de munca, este unul dintre sectoarele in care este evident impactul incetinirii cresterii din Germania.

"Industria auto este dependenta in mare masura de cererea externa, in conditiile in care majoritatea vehiculelor produse sunt exportate, in specila catre tarile din Uniunea Europeana", a spus Jaime Reusche, analist la Moody's.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#crestere economica Europa, #economie Germania, #exporturi UE , #zona euro