Cum incearca Italia sa evite situatia Greciei

Sambata, 02 Iulie 2011, ora 08:35
2777 citiri
Cum incearca Italia sa evite situatia Greciei
Foto: Daylife

Cu datorii estimate la 120 la suta din produsul intern brut pentru acest an, cele mai mari din zona euro dupa Grecia, guvernul Italiei a reusit sa ajunga la o intelegere privind un program de masuri de austeritate in valoare de 47 de miliarde de euro.

Datorita acestuia, Italia spera sa scape de deficitul bugetar, estimat la 3,9 procente in 2011, pana in anul 2014.

Totusi, pachetul de masuri trebuie sa treaca si de Parlament in urmatoarele 60 de zile, pentru a ramane valabil.

Spre deosebire de greci, italienii nu au dat prea multe detalii despre continutul pachetului de masuri de austeritate. Pe site-ul Guvernului italian exista doar cateva detalii. Se mentioneaza ca pachetul este impartit in patru parti: primul este dedicat reducerii costurilor aferente politicii, cum ar fi salariile parlamentarilor, folosirea masinilor si a avioanelor de stat.

A doua parte cuprinde masuri generale pentru reducerea cheltuielilor, in timp ce a treia se refera la veniturile din taxe si impozite. In cele din urma, a patra parte este dedicata masurilor menite a spori dezvoltarea economica.

Potrivit unor relatari din presa italiana din ultimele zile, cele mai multe taieri de cheltuieli vor fi efectuate prin inghetarea salariilor bugetarilor si prin reducerea cheltuielilor in administratiile locale.

Bineinteles, Opozitia a criticat asupru programul de masuri de austeritate. "Este o bomba cu ceas", a declarat Pierluigi Bersani, liderul Partidului Democrat, citat de CNN. Potrivit spuselor sale, taierile de cheltuieli ar urma sa aiba loc, in cea mai mare parte, in 2013 si 2014. Avand in vedere ca vor fi alegeri in 2013, este posibil ca reducerile sa cada pe "umerii" unui nou guvern. De asemenea, Susanna Camusso, liderul federatiilor sindicale de stanga, a numit programul "macel social".

Totusi, premierul Silvio Berlusconi (foto) a cerut Opozitiei sa sprijine masurile de austeritate in Parlament, unde coalitia de la guvernare de abia intruneste majoritatea.

"Este nevoie de unitate pentru a apara moneda comuna", a spus Berlusconi, in cadrul unei conferinte de presa, citat de Financial Times. Prim-ministrul italian a refuzat sa dea detalii despre program si nici nu si-a lasat ministrii sa faca acest lucru, sustinand ca acestia sunt obositi dupa lunga sedinta in care au stabilit care vor fi masurile.

Insa, chiar in cadrul coalitiei, parerile difera. Potrivit unor surse guvernamentale, ministrul Finantelor, Giulio Tremonti, a fost supus unor presiuni intense pentru a mai relaxa masurile propuse. De altfel, unii colegi i-ar fi cerut demisia, deoarece, spuneau ei, planul ar fi subminat sansele coalitiei de a castiga un nou mandat.

Tremonti a sustinut ca o tara cu deficit bugetar are, automat, si un deficit de responsabilitate. "Este o alegere politica, civila si morala", a spus el, adaugand ca Italia deja este pe drumul cel bun pentru reducerea deficitului de la 3,9% la 2,7%, in 2012.

Ministrul Finantelor a mai precizat ca va fi infiintata o comisie speciala pentru stabilirea salariilor membrilor Parlamentului si a oficialilor de rang inalt, care sa fie in limitele mediei europene. Totusi, acest lucru va intra in vigoare de abia dupa urmatoarele alegeri.

Problemele fiscale raman

In ciuda pachetului de masuri de austeritate, agentia de rating Standard & Poor's a avertizat Italia ca exista inca riscuri mari pentru finantele publice. "Credem ca exista riscuri majore, chiar si dupa masurile de reducere a datoriilor, din cauza estimarilor slabe pentru cresterea economica", au declarat oficialii agentiei, citati de AFP.

De altfel, acestia au adaugat ca exista "o posibilitate din trei" sa reduca ratingul de credit al Italiei in urmatoarele 24 de luni.

"Va fi nevoie de reforme microeconomice si macroeconomice substantiale pentru a stimula investitiile private si pentru a ajunge la un echilibru intre salarii si productivitate. Fara asemenea masuri, credem ca potentialul economic al Italiei nu va fi atins", au mai spus analistii S&P.

Ei au facut referire si la problemele politice actuale din Italia, unde coalitia de la guvernare a fost invinsa in alegerile locale. "Credem ca problemele politice ar putea contribui la derapajul fiscal", au precizat analistii.

In primul trimestru din acest an, Italia a inregistrat o crestere economica de numai 0,1 la suta.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#plan austeritate Italia, #masuri austeritate Italia, #Silvio Berlusconi , #zona euro