Cum poate ruina Europa economia americana

Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 08:00
4041 citiri
Cum poate ruina Europa economia americana
Foto: Telegraph

In ciuda faptului ca liderii europeni au pus la cale un plan pentru salvarea zonei euro de criza datoriilor, riscul unor intrari in incapacitate de plata nu a disparut, iar acestea ar putea conduce la o noua recesiune pe plan mondial.

Problemele economice ale zonei euro sunt o adevarata amenintare si pentru alte economii majore, in special Statele Unite, avand in vedere ca exporturile acestora catre Uniunea Europeana se ridicau, in 2010, la peste 400 de miliarde de dolari.

In plus, in cazul deprecierii monedei unice europene, companiile de pe batranul continent vor castiga cota de piata, in detrimetul celor americane, sunt de parere analistii de peste Atlantic.

Companiile americane au investitii directe de peste 1 trilion de dolari in statele din Uniunea Europeana, iar profiturile acestora vor scadea semnificativ, odata cu deprecierea situatiei economice din zona euro, in special. Dar chiar si investitiile realizate in statele din afara uniunii monetare, care vor fi prinse, la randul lor, in declinul economic, vor avea de suferit.

Cea mai mare problema o reprezinta, insa, sistemul bancar. Institutiile de creditare americane si subsidiarele acestora au oferit imprumuturi de 2,7 trilioane de dolari guvernelor, bancilor si corporatiilor din zona euro. De asemenea, au expunere de aproximativ 2 trilioane de dolari in Marea Britanie. Companiile de asigurari, fondurile mutuale, fondurile de pensii private au, la randul lor, investitii importante in Europa.

In urma acestor evenimente, increderea consumatorilor si a investitorilor, care sunt deja speriati, ar cobori si mai mult, ducand la scaderea cheltuielilor.

Liderii din zona euro au stabilit sa majoreze Fondul European de Stabilitate Financiara de la 440 de miliarde de euro la 1 trilion de euro, sa reduca datoria Greciei cu 100 de miliarde de euro, pana in 2020, si sa recapitalizeze bancile. Insa nu au fost detaliate si modalitatile in care se vor pune in aplicare masurile si tocmai de acest lucru se tem analistii citati de CNN, respectiv de faptul ca punerea in aplicare ar putea fi ineficienta.

In acest caz, ar putea exista o serie de default-uri: Grecia, Portugalia, Italia, Spania si Irlanda.

Desi masurile anuntate in aceasta saptamana au imbunatatit situatia, ele nu au rezolvat cu totul problema de fond. Inca se negociaza metodele prin care bancile si alti detinatori de obligatiuni ar putea sa accepte pierderile cauzate de Grecia.

Detaliile tehnice ale recapitalizarii conteaza foarte mult, la randul lor. Daca planul va fi gresit aplicat, ar putea determina bancile europene sa taie creditarea si sa inceapa sa-si vanda din active. O criza a creditelor ar insemna, fara indoiala, o recesiune in Europa.

Cum pot ajuta americanii Europa

Indiferent de rezultatul pe care il va avea planul liderilor din zona euro, analistii sunt de parere ca guvernul Statelor Unite poate fi de folos si poate incuraja Europa sa ia masurile necesare.

Astfel, Rezerva Federala ar trebui sa ofere schimburi de dolari Bancii Centrale Europene, pentru ca aceasta, la randul ei, sa ajute sprijine nevoia de finantare in moneda americana a bancilor europene.

De asemenea, agentiile de reglementare ar trebui sa continue monitorizarea expunerii bancilor americane la riscurile europene, dar sa nu reactioneze exagerat, pentru a nu inrautati criza datoriilor.

Nu in ultimul rand, Fondul Monetar International ar putea acorda si mai mult ajutor europenilor. Desi statele din zona euro ar putea avea destule resurse comune pentru a-si rezolva problemele, participarea FMI ar avea mai multe avantaje.

In primul rand, ar majora fondul de resurse, ceea ce ar fi de ajutor in cazul in care o tara precum Italia, de exemplu, ar avea probleme financiare mai accentuate. In al doilea rand, ar putea impune conditii mai multe pentru acordarea imprumuturilor, asigurandu-se ca aceasta sunt respectate. Iar, in al treilea rand, avand experienta in salvarea unor state, ar putea oferi suport tehnic.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#criza datorii zona euro, #criza datorii suverane, #economie americana , #zona euro