Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum traiesc grecii astazi?

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 09:17
6870 citiri
Cum traiesc grecii astazi?
Foto: Arhiva

Grecii vorbesc neincetat despre economie, despre Merkel si Sarkozy, despre Uniunea Europeana, despre elita restransa care guverneaza Grecia de multa vreme, despre problemele lor si ale vecinilor lor.

Potrivit mai multor indicatori insa, Grecia se transforma in ceva fara precedent in experienta occidentala moderna, se precizeaza in The New York Times.

Un sfert dintre companiile grecesti au disparut din 2009, iar jumatate dintre firmele mici nu pot acoperi cheltuielile cu salariile.

In acelasi timp, majoritatea grecilor si-au retras banii din banci, pe fondul neincrederii care predomina in sistemul bancar.

Rata sinuciderilor a crescut cu 40% in prima jumatate a anului 2011.

Aproape jumatate din populatia de sub 25 de ani este somera. Un seminar sponsorizat de guvern pe tema emigrarii in Australia, eveniment care a adunat 42 de oameni cu un an inainte, a strans in septembrie 12.000 de greci.

La nivel macroeconomic, imaginea Greciei se schimba intr-un mod chiar mai dramatic.

Chinezii au preluat in mare parte Pireu, principalul port grecesc. De asemenea, Qatar intentioneaza sa investeasca 5 miliarde de dolari in diferite proiecte, inclusiv infrastructura turistica.

Potrivit economistului grec Theodore Pelagidis, acestia incearca sa transforme Grecia in "Florida Europei". Alte tari si companii straine "inteleg acum ca guvernul grec este lipsit de puteri, astfel ca in viitor vor prelua bunuri viabile si vor guverna parti din tara ele insele."

De luni de zile, Grecia sta la epicentrul unei crize economice care ameninta fundatia Europei si care are potentialul de a tulbura situatia economica din SUA.

Avand in vedere planul privind reducerea salariului minim cu 20%, miile de concediri anuntate si reducerea anumitor pensii, grevele si demonstratiile vor continua sa defineasca Grecia si in urmatoarea perioada.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Grecia, #plan austeritate Grecia, #greci, #somak grecia , #zona euro