Cuvinte inventate pentru criza din zona euro: Grexit, Euroghedon sau Acropolipsa

Luni, 21 Mai 2012, ora 20:44
1624 citiri
Cuvinte inventate pentru criza din zona euro: Grexit, Euroghedon sau Acropolipsa
Foto: forbes.com

Grexit, Euroghedon sau Acropolipsa sunt doar cateva dintre poreclele pe care le folosesc bancherii si jurnalistii cand se refera la criza din zona euro.

Alte cuvinte inventate special pentru criza din zona euro sunt Geuro, Neuro, Grelection si Drachmail, potrivit cotidianului american The Wall Street Journal.

Oficial BCE: Zona euro are nevoie si de crestere si de austeritate

Totul a inceput cu Grexit (Greek euro exit - iesirea Greciei din zona euro), un termen inventat de Citigroup in luna februarie a acestui an. Desi a fost, initial, respins in vorbirea curenta, Grexit este folosit acum la scara larga de catre analisti si investitori.

Daca cel mai veche porecla a crizei din zona euro este Grexit, Geuro este cea mai noua si ii apartine Deutsche Bank, care a venit cu ideea ca Grecia sa foloseasca o moneda separata fara a parasi complet zona euro. "Inevitabil, moneda se numeste Geuro", comenteaza, ironic, cei de la The Wall Street Journal.

Insa Geuro nu trebuie confundat cu o alta moneda, Neuro, care ar fi fost propusa de presedintele Syngenta, Martin Taylor, totodata si fostul director general al Barclays. Taylor a folosit termenul in 2010 cand a descris o moneda mai puternica, ce ar urma sa fie introdusa in nordul Europei in cazul unei dezmembrari a zonei euro. Moneda lui Taylor pentru sudul Europei s-ar numi "sudo" si, mai spun cei de la The Wall Street Journal, suna cel mai bine cand este spusa cu voce tare.

Iesirea Greciei din "dictatura euro": Turism mai ieftin

Cum Euroghedon si Acropolipsa exista deja de ceva timp, Grelection (Greece election - alegeri in Grecia), folosit prima data de Rabobank, s-ar putea sa nu reziste la fel de mult.

Un alt termen folosit pentru criza din zona euro este Drachmail (drachma blackmail - santajul drahmei), care ii apartine editorului Channel 4, Faisal Islamt, si care inseama folosirea constienta a unei eventuale iesiri dezordonate a Greciei din zona euro ca instrument de negociere.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#porecle criza euro Grecia, #Grexit Geuro Neuro, #Euroghedon Acropolipsa criza euro, #criza zona euro Grecia , #zona euro