Datoria Greciei, nesustenabila, chiar si in scenariul unei taieri de 70% - S&P

Joi, 09 Februarie 2012, ora 23:55
2269 citiri
Datoria Greciei, nesustenabila, chiar si in scenariul unei taieri de 70% - S&P
Foto: Arhiva

Datoria Greciei ramane nesustenabila, chiar in conditiile unei stergeri de 70% a sumei pe care trebuie sa o plateasca creditorilor privati, a avertizat agentia de rating Standard & Poor's, punand presiune si pe Banca Centrala Europeana, care trebuie sa accepte o parte din pierderi.

Detinatorii de obligatiuni din sectorul privat reprezinta doar o parte mica dintre creditorii Greciei, din moment ce cea mai mare parte a datoriei tarii s-a indreptat catre Banca Centrala Europeana si alte instututii oficiale, a declarat analistul S&P Frank Gill, potrivit Reuters.

Desi presiunea asupra Bancii Centrale Europene in a accepta pierderile este in crestere, decidentii politici raman divizati in ceea ce priveste contributia pe care banca ar trebui sa o faca in privinta restructurarii datoriei.

"Daca Grecia ar fi negociat pierderi de 50 pana la 70% cu creditorii privati acum doi ani de zile, atunci si-ar fi putut plasa datoria publica la un nivel "mult mai sustenabil", a declarat Gill.

"Dar numai o parte foarte mica dintre investitori sunt de acord cu stergerea datoriilor, in timp ce sectorul public partial, sau aproape deloc, atunci este probabil ca reducerea sa nu faca nivelul datoriei sustenabil, avand in vedere si perspectiva asupra PIB-ului in sine".

Acordul cu investitorii privati face parte dintr-un plan de reforme pe care Atena trebuie sa il aplice pentru a primi o nou ajutor financiar international pentru a evita o intrare in incapacitate de plata.

S&P, care in prezent asociaza grecie un rating CC, cu perspectiva negativa, a declarat ca intentioneaza sa reduca ratingul tarii "la faliment selectiv", dar doar temporare, cat timp guvernul negociaza stergerea datoriei.

Ratingul Greciei ar putea fi avansat, la scurt timp, la "nivel scazut", lucru care depinde de plasarea datoriei la un nivel sustenabil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#Standard Poors Grecia, #datorie Grecia, #faliment Grecia datorie publica , #zona euro