De ce Statele Unite ale Europei nu pot fi SUA

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 07:17
4366 citiri
De ce Statele Unite ale Europei nu pot fi SUA
Foto: State Gov

Europa se lupta cu inevitabilele consecinte ale impunerii unei singure monede intr-o "colectie" eterogena de tari, insa criza bugetara din Grecia si riscul insolventei din Italia si Spania sunt doar o parte a problemei cauzate de moneda unica, potrivit analistilor.

Fragilitatea marilor banci europene, ratele mari ale somajului si dezechilibrele comerciale reflecta, de asemenea, folosirea monedei euro.

Politicienii care au insistat sa introduca euro, in 1999, au ignorat avertizarile economistilor care au prezis ca o singura moneda pentru toata Europa ar crea probleme serioase. Sustinatorii monedei erau concentrati pe scopul unei integrari politice, iar moneda unica era parte a acestui proces, in ciuda faptului ca nimic nu sustinea aceasta viziune.

Intr-adevar, comertul european functioneaza bine, in ciuda faptului ca doar 17 din cele 27 de state membre utilizeaza euro. Insa principalul argument al sustinatorilor este faptul ca, asa cum dolarul functioneaza in Statele Unite, asa ar trebui sa functioneze si in Europa, avand in vedere ca ambele sunt, pana la urma, niste economii mari, continentale. Acest argument ignora trei diferente majore intre SUA si Europa:

Piata muncii

In primul rand, SUA functioneaza eficient ca piata unica a muncii, angajatii putandu-se deplasa foarte usor din zonele cu somaj ridicat in cele unde exista joburi. In Europa, reglementarile nationale si diferentele de limbaj, cultura, religie si sisteme de asistenta sociala complica foarte mult lucrurile.

Unii angajati europeni migreaza, ce-i drept. Dar, in absenta unei mobilitati crescute, precum cea din SUA, rata mare a somajului la nivel de uniune poate fi coborata doar daca tarile cu cei mai multi someri aplica masuri monetare, pe care, insa, nu le pot lua, fiind in zona euro.

Sistemul fiscal centralizat

Persoanele fizice si companiile isi platesc majoritatea taxelor si impozitelor catre guvernul federal din Washington, nu autoritatilor locale. Cand economia unui stat din SUA incetineste, guvernul federal se asigura ca are venituri pentru plata salariilor, pensiilor si ajutoarelor sociale, transferurile bugetare fiind normale.

In Europa, nu exista nimic similar. Taxele si impozitele sunt platite guvernelor nationale, acest lucru fiind clar specificat in Tratatul de la Maastricht, lucru ce reflecta faptul ca niciun stat nu doreste sa dea banii propriilor contribuabili celor din alte tari.

Echilibrarea bugetelor anuale

A treia diferenta este faptul ca fiecare stat american este obligat, prin constitutie, sa isi echilibreze bugetele. In anii de crestere, se acumuleaza fonduri care sunt cheltuite in anii de scadere, iar imprumuturile sunt limitate pentru proiecte de interes capital, cum ar fi constructia de drumuri sau scoli. Chiar si California, recunoscuta pentru cheltuielile sale bugetare, are un deficit de doar 1 la suta din PIB-ul sau.

Aceste limitari bugetare sunt rezultatul faptului ca SUA nu au voie sa tipareasca bani pentru a acoperi "gaurile", fiind prevenite, astfel, problemele legate de datorii prezente in zona euro.

Niciunul din aceste trei aspecte nu s-ar dezvolta in Europa, chiar daca zona euro ar evolua intr-o adevarata uniune politica, spun analistii citati de Project Syndicate. Desi forma de uniune politica invocata de Germania ramane vaga, nu ar implica o colectare centralizata a taxelor si impozitelor, cum este cazul in SUA, deoarece ar insemna ca, de exemplu, contribuabilii din Germania sa plateasca pentru cheltuielile contribuabililor din alte tari.

De asemenea, o uniune politica nu ar imbunatati mobilitatea pe piata muncii in zona euro si nici rezultatele comerciale ale tarilor care nu isi pot devaloriza moneda pentru a ramane competitive.

Cel mai probabil efect al intaririi uniunii politice in zona euro ar fi faptul ca Germania ar putea controla bugetele altor state si le-ar putea impune schimbari in politica fiscala si de cheltuieli, iar acest lucru nu ar conduce decat la tensiuni crescute in regiune.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#criza zona euro, #statele unite ale europei, #Statele Unite ale Americii , #zona euro