De ce trebuie Romania sa adere la uniunea bancara a zonei euro

Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 23:42
3248 citiri
De ce trebuie Romania sa adere la uniunea bancara a zonei euro

Aparent, Romania nu ar avea de ce sa participe la o uniune bancara a zonei euro din moment ce nici nu indeplineste criteriile de aderare si nici situatia monedei unice nu este una stralucita pentru moment.

Cu toate acestea, din moment ce mai mult de sase septimi din sistemul nostru bancar este controlat de banci aflate sub incidenta noilor reguli de supraveghere ale viitoarei uniuni bancare, nu putem sta deoparte.

Dezbaterea privind adoptarea mondei unice europene in 2015 a fost trecuta in planul secund, data fiind situatia dificila cu care se confrunta state ce folosesc moneda unica si nu pot utiliza parghia politicii valutare pentru a-si usura situatia din perspectiva macroeconomica. Dar obiectivul nu a fost abandonat, deoarece este important sa avem o tinta care sa ne pastreze conectati pe drumul reformelor.

Sa reamintim criteriile

Pentru aderarea la euro, trebuie indeplinite cinci criterii nominale de convergenta si una juridica, prin care trebuie adusa legislatia de organizare si functionare a bancii centrale nationale la un numitor comun cu cea a Bancii Centrale Europene.

Dintre cele cinci conditii nominale, trei sunt independente de evolutiile din celelalte state membre ale zonei euro, iar doua sunt relative, vizand atingerea unei tinte in miscare.

Citeste mai multe despre De ce trebuie Romania sa adere la uniunea bancara a zonei euro pe cursdeguvernare.ro.

Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
#Romania criterii aderare euro, #Romania zona euro , #zona euro