Discutiile privind destramarea euro pot duce la auto-implinirea profetiei

Joi, 26 Iulie 2012, ora 07:50
3136 citiri
Discutiile privind destramarea euro pot duce la auto-implinirea profetiei
Foto: Arhiva

Discutiile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro au macinat deja increderea investitorilor in regiune si au impins la niveluri maxime record costurile de imprumut pentru Spania si Italia.

De asemenea, aceste speculatii ingreuneaza revenirea pe pietele financiare planificata pentru anul viitor a Irlandei si Portugaliei, care implementeaza in prezent masurile dure prevazute in cadrul pachetelor financiare de sprijin solicitate din partea partenerilor intenationali, scrie Reuters.

O parte dintre politicienii europeni si bancherii centrali considera cu siguranta ca pedepsirea unui membru nedisciplinat este o lectie bine-venita pentru ca altii sa nu abuzeze de privilegiile clubului.

Pe de alta parte, alti decidenti si participanti la piata se tem ca excluderea Greciei ar putea genera o reactie in lant, ce va avea drept urmare costuri uriase pentru investitori si contribuabili si, probabil, ducand in cele din urma la destramarea zonei euro.

Calmul adus de castigarea alegerillor din luna iunie de catre un guvern care si-a luat angajamentul de a respecta programul de ajustare convenit cu Uniunea Europeana si Fondul Monear International, in schimbul imprumuturilor de 240 de miliarde de euro, a fost temporar.

Grecia a continuat sa se indeparteze de tintele fiscale si economice convenite, persoana responsabila de privatizarea companiilor de stat a demisionat recent, iar Banca Centrala Europeana a decis sa nu mai accepte obligatiuni grecesti drept garantii colaterale pentru imprumuturile acordate bancilor elene.

Criticii se intrec acum in previziuni cu privire la care tara va fi prima care va parasi zona euro, subliniind modul in care guvernele europene vad calitatea de membru al zonei euro ca un joc cu suma nula, in care fiecare stat se simte o victima a actiunilor si deciziilor partenerilor sai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#destramare zona euro, #criza zona euro, #Grecia criza economica , #zona euro