Economia Europei se prabuseste incet, dar sigur

Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 10:13
5063 citiri
Economia Europei se prabuseste incet, dar sigur

Economia fragila a Europei a fost pusa la grele incercari in ultima perioada, in conditiile in care productia industriala in zona euro a scazut drastic, iar liderii europeni nu reusesc sa rezolve criza datoriilor, pe care cancelarul german, Angela Merkel, a descris-o ca fiind "cea mai dificila chestiune prin care a trecut Europa de la al Doilea Razboi Mondial".

Italia a platit cea mai ridicata rata de interes pentru obligatiunile vandute de la infiintarea zonei euro, iar dobanda pentru titlurile spaniole a atins un nou record. Invesitorii sunt din ce in ce mai neincrezatori in capacitatea guvernelor din aceste state ca vor reusi sa reduca din datoriile externe mari si sa cresca, in acelasi timp, si nivelul economiei.

Actiunile europene au cazut, iar moneda euro s-a depreciat fata de dolar, din cauza temerilor ca tarile de pe batranul continent vor intra in recesiune pana la sfarsitul acestui an.

Chiar daca in Franta si Germania s-a inregistrat un avans al economiei de 0,4%, respectiv 0,5%, in trimestrul trei al acestui an, aceste cresteri sunt nesemnificative in comparatie cu problemele financiare la care este supusa zona euro.

In plus, Spania a revizuit predictiile pentru cresterea economica pe tot anul 2011, la 0,8%, iar pentru Grecia se prognozeaza ca acest indice va scadea si mai mult in trimestrul al patrulea.

Productia industriala in zona euro a scazut cu 2% in septembrie fata de august, cel mai mare declin din februarie 2009, principalele probleme in acest domeniu venind din partea Spaniei, Portugaliei si Italiei, conform Wall Street Journal. Aceste date arata ca "zona euro va cadea din nou intr-o recesiune crunta", considera economistul Ben May.

Al treilea trimestru din anul 2011 poate marca sfarsitul unei perioade de revenire economica care a inceput acum doi ani si a fost determinata, in mare parte, de un export ridicat la nivel european. Insa sectorul de productie a suferit un declin in ultima perioada, asa ca la sfarsitul anului se va inregistra, cel mai probabil, o scadere a Produsului Intern Brut din tarile zonei euro.

Tarile de la periferia zonei euro, cele mai afectate

Cei mai vulnerabili membri ai zonei euro vor avea de suferit cel mai mult in perioada urmatoare. Fara crestere economica, va fi greu pentru tari ca Italia si Grecia sa acopere datoria externa uriasa, de peste 100% din PIB, chiar daca maresc taxele si reduc cheltuielile publice. In plus, situatia lor va fi ingreunata si de faptul ca dobanzile la obligatiuni sunt in crestere.

Italia a reusit luni sa vand obligatiuni cu o maturitate de 5 ani in valoare de 3 miliarde de euro, insa rata de interes platita pentru ele este de 6,29%, un maxim istoric pentru zona euro. Noul premier, Mario Monti, are decizia dificila de a recapata increderea investitorilor in economia Italiei, prin impunerea unor masuri de austeritate, ce includ marirea varstei de pensionare si reforme in piata muncii, in speranta ca va relansa economia si ca va reusi sa reduca deficitul bugetar.

In Grecia, noul guvern a fost intampinat cu proteste, poporul elen fiind impotriva noului pachet de austeritate pe care executivul trebuie sa-l impuna, conform acordului cu institutiile europene.

Insa lipsa unei cresteri economice va impiedica redresarea acestor tari. O econmie slabita reprezinta mai putine taxe colectate, iar nivelul soajului va creste, ceea ce va pune presiune pe cheltuielile sociale. Costurile ridicate de finantare vor ingreuna si mai tare lucrurile, deci, in aceste conditii, tarile in criza se vor zbate sa nu se prabuseasca, iar cu ele, intreaga zona euro.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#economie zona euro, #declin zona euro, #crester eeconomica zona euro, #criza zona euro , #zona euro