Economia zonei euro va scadea in trimestrul patru

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 07:14
2194 citiri
Economia zonei euro va scadea in trimestrul patru
Foto: Capital

Economia din zona euro se va contracta in ultimele trei luni din acest an, pe fondul scaderii creditarii si al increderii consumatorilor din mediului de afaceri, din cauza crizei din piata obligatiunilor guvernamentale.

Activitatea din sectorul privat a inregistrat scaderi pentru a treia luna consecutiv, in noiembrie, in timp ce institutul de statistica european, Eurostat, a anuntat ca noile comenzi industriale din cele 17 state membre din zona euro au avut cea mai importanta scadere din decembrie 2008 pana in prezent.

Potrivit Markit Economics, indicele de achizitii in mediul privat (PMI) in zona euro a ramas sub 50 de puncte, acesta fiind nivelul care separa expansiunea de contractia economica.

Avand in vedere PMI pentru octombrie si noiembrie, este foarte probabil ca economia din zona euro sa scada in al patrulea trimestru, mai ales ca guvernele au taiat din cheltuieli, pe fondul implementarii masurilor de austeritate.

"Datele sugereaza ca economia zonei euro se contracta cu o rata de aproximativ 0,6 la suta in trimestrul patru, comparativ cu precedentul. Dupa cum ne temeam la inceputul anului, criza s-a extins de la periferie spre nucleul uniunii", a spus Chris Williamson, economist la Markit, citat de The Wall Street Journal.

In plus, unii economisti sunt de parere ca scaderea economica nu va aparea doar in ultimele trei luni din acest an, ci se va resimti si in 2012.

"Efectele daunatoare ale crizei datoriilor din zona euro va impinge economia regiunnii inapoi intr-o recesiune adanca", a explicat Jonathon Loynes, economist-sef la Capital Economics. De altfel, institutia deja a estimat ca produsul intern brut al zonei euro va scadea cu 0,5 la suta in 2012.

Din cauza crizei datoriilor si a masurilor de austeritate, in Franta, increderea mediului de afaceri a scazut, in noiembrie, productia fiind cel mai afectat domeniu.

In schimb, in Germania, s-a continuat infiintarea de locuri de munca, iar salariile au crescut intr-un ritm mai alert decat in anii recenti, in ciuda crizei fiscale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#scadere economica zona euro, #estimari scadere PIB , #zona euro
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Cata vreme in Germania numarul locurilor de munca creste mai speram!