Economistul-sef al BNR: Beneficiile au un pret, nu poti sa ai doar mese gratuite

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 23:12
806 citiri
Economistul-sef al BNR: Beneficiile au un pret, nu poti sa ai doar mese gratuite
Foto: Fin.ro

"Deciziile luate la summit-ul UE, joi seara, vor avea un efect favorabil, insa Romania trebuie sa se implice activ, deoarece nu se poate sa ai parte numai de mese gratuite", a declarat economistul-sef al Bancii Nationale Romane (BNR), Valentin Lazea.

Liderii UE au convenit la summit ca vor intari regulile fiscale si ca vor aplica sanctiuni tarilor care nu respecta criteriile de deficit bugetar si datorie publica, masuri ce vor avea un efect favorabil, considera Lazea.

In plus, ei au mai decis sa suplimenteze Fondul Monetar International cu 200 miliarde de euro, la aceasta suma urmand sa contribuie si Romania.

"Faptul ca tara noastra va contribui cu o catime din aceasta suma este un pret care trebuie platit. Trebuie sa ne obisnuim ca beneficiile vin la comun cu un pret. Nu se poate sa ai mese gratuite", a afirmat Lazea, conform Antena 3.

In schimb, premierul Romaniei, Emil Boc, a spus ca Romania nu poate contribui la suplimentarea fondului FMI, pentru ca tara noastra are un acord cu aceasta institutie.

Boc: Romania ar trebui sa nu participe la majorarea resurselor FMI

"Al doilea lucru care inteleg ca s-a agreat este acela ca Fondul European de Stabilitate Financiara va fi gestionat in comun cu Banca Centrala Europeana, ceea ce inseamna ca BCE se poate concentra pe salvarea bancilor comerciale si mai putin pe salvarea guvernelor, cum ar fi fost cazul daca ar fi fost lasata singura. Asa, Fondul va fi gestionat de BCE, dar el va fi cel care va salva statele prin cumparari de obligatiuni", a mentionat acesta.

El a adaugat ca Romania trebuie sa spere la o rezolvare faborabila a problemelor din zona euro, pentru ca este legata organic de aceasta.

"Sa speram ca vor fi date raspunsuri si la celelalte intrebari pe care le pun pietele financiare, iar politicienii se vor pune inaintea evenimentelor si nu in spatele lor asa cum a fost cazul pana acum", a precizat Lazea.

Economistul-sef al BNR a declarat ca este foarte greu ca Romania sa adere in 2015 la zona euro.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#criza Europa, #summit UE, #decizii summit ue, #solutii criza , #zona euro