Este suficienta majorarea fondurilor din zona euro?

Vineri, 30 Martie 2012, ora 19:12
868 citiri
Este suficienta majorarea fondurilor din zona euro?
Foto: Daylife

Ministrii de Finante au fost de acord, vineri, sa majoreze, temporar, fondurile de salvare din zona euro, pentru a evita o renastere a crizei datoriilor, insa pietele ar putea considera suma agreata mult prea mica pentru a fi convingatoare.

Timp de un an, cele doua fonduri de salvare din zona euro, anume fondul de stabilitate si Mecanismul European pentru Stabilitate (MES) se vor unifica, astfel incat sa fie mai multi bani disponibili in cazul unor urgente.

Suma totala, anuntata de ministrul austriac de Finante, Maria Fekter (foto), este de 800 de miliarde de euro, insa pare sa includa si banii deja cheltuiti pentru a tine in frau criza datoriilor si a calma investitorii.

"Bineinteles, pietele vor avea incredere in noi doar daca suntem de acord cu un fond mai puternic. Nu putem considera criza terminata. Trebuie sa gasim o cale de mijloc, intre cei care isi doresc o protectie maxima si cei care vor una minima", a declarat ministrul belgian de Finante, Steve Vanackere, citat de Reuters.

Potrivit unui draft al declaratiei ministrilor de finante, care se intalnesc vineri si sambata in Copenhaga, in caz de nevoie inainte de iulie 2013, zona euro va combina "puterea" celor doua fonduri pentru a furniza 940 de miliarde de euro, nu 500, asa cum era planificat anterior.

Ministrii vor permite functionarea Fondului European de Stabilitate Financiara, de 440 de miliarde de euro, sa mai functioneze inca un an, in paralel cu MES, in valoare de 500 de miliarde de euro, acesta urmand a-si intra in rol in luna iulie.

Totusi, tara cu banii, adica Germania, isi doreste o crestere mai redusa a capacitatii de finantare in caz de urgenta, iar acele cifre includ si cele 192 de miliarde de euro deja promise Greciei, Irlandei si Portugaliei, plus sumele care ar putea fi adunate doar daca statele din zona euro ar aloca bani mai repede decat este prevazut pentru MES.

Potrivit lui Fekter, suma reziduala de 240 de miliarde de euro din fondul de stabilitate va servi drept rezerva, pana este strans capitalul necesar pentru MES.

Investitorii nu sunt increzatori

Totusi, jucatorii din piata se intreaba daca suma va fi destul de mare pentru a ajuta Spania, a patra economie din zona euro, in cazul in care va avea nevoie de sprijin financiar pentru a trece peste criza bancara, cauzata de spargerea bulei imobiliare.

"Este clar ca, daca lucrurile se inrautatesc din nou si, in special, daca va fi nevoie de acordarea altui sprijin financiar, problema subfinantarii fondurilor, comparativ cu nevoia de finantare, va reaparea", a explicat Steve Barrow, sef de strategie pentru G10 la Standard Bank, in Londra.

La randul sau, analistul Christoph Weil este de parere ca majorarea propusa, combinata cu asistenta din partea Fondului Monetar International, ar fi, probabil, destul de mare pentru a oferi "adapost" Spaniei si Italiei, la nevoie.

"Cu toate acestea, exista motive pentru care investitorii vor ramane sceptici si vor continua sa ceara dobanzi ridicate pentru obligatiunile tarilor periferice", a precizat acesta.

Cine vrea mai multi bani?

Comisia Europeana si multe din marile economii mondiale au facut presiuni pentru a se creste cat mai mult nivelul fondurilor de salvare, crezand ca, odata ce investitorii vad cati bani sprijina zona euro, increderea se va intoarce si nici macar nu va mai fi nevoie de utilizarea banilor din fonduri.

Insa Germania, unde opinia publica este impotriva acestor fonduri, nu a dorit majorarea, oficialii sai precizand ca pietele oricum s-au mai calmat in ultima perioada. Pe de alta parte, faptul ca Spania a cerut ingaduire pentru deficitul bugetar din 2012, fiind constienta ca nu va putea atinge tinta impusa anterior, a readus in discutie problema fondurilor.

In plus, o capacitate mai mare a fondurilor este si o conditie pentru ca tarile din G20 sa participe la majorarea sumelor acordate FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#majorare fond salvare zona euro, #crestere fond salvare UE , #zona euro