Europa impinge Grecia in bratele Rusiei?

Marti, 31 Martie 2015, ora 12:30
3374 citiri
Europa impinge Grecia in bratele Rusiei?

Este posibil ca cererile repetate ale Europei pentru austeritate, care nu sunt in concordanta cu promisiunile din campanie ale partidului condus de premierul Alexis Tsipras, sa impinga Grecia in bratele Rusiei?

Germania, cel mai mare creditor al elenilor, nu a fost de acord sa ofere o noua transa de imprumut Atenei, informeaza televiziunea teleSUR.

Oficialii de la Berlin au precizat, luni, in cadrul unei intrevederi care a avut loc la Bruxelles, ca vor sa vada mai intai o lista detaliata cu reforme, dar si actiuni in acest sens, inainte de a primi bani.

"Problema este daca Grecia poate si vrea sa indeplineasca asteptarile pe care toti le avem. Pot exista variatii ale masurilor prezentate de Guvernul elen, dar, in final, masurile trebuie completate", a declarat cancelarul german Angela Merkel.

La randul sau, Alexis Tsipras si-a aparat ideile in fara parlamentarilor eleni.

"Cautam un compromis cinstit cu partenerii nostri. Dar sa nu va asteptati sa semnam o capitulare fara conditii. Pentru asta, suntem atacati fara mila, dar este si motivul pentru care societatea ne sprijina", a declarat seful Executivului grec.

Grecia vrea un "compromis cinstit" cu creditorii sai: Nu va asteptati sa capitulam fara conditii

Pachetul de reforme si vizitele in Rusia

Guvernul condus de Tsipras a propus, vineri, un pachet de 18 reforme creditorilor sai, Banca Centrala Europeana (BCE), Fondul Monetar International (FMI) si zona euro, pe care l-a revizuit in weekend.

Institutiile europene au avertizat ca anumite masuri de austeritate sunt inevitabile pentru a evita intrarea in faliment.

Problema este ca Atena ar putea ramane fara bani pana pe 20 aprilie, potrivit unor surse guvernamentale, daca nu vin bani de undeva.

In aceste conditii, e posibil ca Tsipras sa se intoarca spre Rusia si sa ii ceara ajutor lui Vladimir Putin, scriu publicatiile Der Spiegel si Russia Today.

In aceasta saptamana, ministrul elen pentru Reforma Industriala, Panagiotis Lafazanis, si de parlamentarul Thanasis Petrakos de la formatiunea Syriza se afla intr-o vizita oficiala la Moscova.

"Vizita e foarte importanta pentru Grecia. Incercam sa ne intarim relatiile cu Rusia in ceea ce priveste sectorul energetic si, de aceea, speram sa obtinem un avantaj semnificativ", a mentionat Petrakos.

In plus, Tsipras si-a exprimat intentia de a merge la Moscova in aprilie-mai.

"Rusia ar putea fi un cavaler calare pe un cal alb pentru Grecia, daca Europa face un pas in spate", scrie New York Times.

"Este o incercare de a pune si mai multa presiune pe zona euro pentru a accepta conditiile impuse de Grecia", arata Simon Tilford, director adjunct al Centrului pentru Reforme Europene din Londra, potrivit sursei citate.

Grecia vrea relatii bune cu toate tarile

La randul sau, Antonis Markopoulos, membru al partidului Syiriza, a precizat pentru teleSUR ca Grecia are "relatii cu Rusia, Siria, Turcia, Italia si Spania, de exemplu, iar acest lucru nu ii deranjeaza pe germani".

"E necesar sa ai legaturi cu toate statele lumii", a adaugat politicianul elen.

O sursa de la Bruxelles a mentionat pentru Reuters ca Grecia si oficialii din zona euro vor discuta despre reformele propuse de Atena, miercuri, pe 1 aprilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Europa Grecia Rusia, #Tsipras vizita Rusia, #Grecia bani Rusia , #zona euro