Ziare.com

Europa revine la problema cea dintai

de Camelia Sisea
Vineri, 31 August 2012, ora 08:16

   

Europa revine la problema cea dintai
Criza datoriilor din zona euro s-a nascut in Grecia. Dupa trei ani si doua imprumuturi, Europa trebuie sa decida daca va acorda Atenei mai mult ajutor sau va renunta la aceasta.

Problema Greciei se reduce in mod esential la trei intrebari simple: poate tara sa revina la crestere? Cat de mare este datoria sa? Va fi cresterea suficienta pentru a acoperi datoria?, noteaza Reuters.

Adevarata complexitate se afla insa in detaliile asociate acestor aspecte. Europenii, de la cancelarul german Angela Merkel la presedintele Bancii Centrale Europene Mario Draghi si premierul grec Antonis Samaras, asteapta cu nervozitate rezultatul raportului anuntat in aceasta toamna de Comisia Europeana, BCE si Fondul
Monetar International, asa numita troica.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Daca va rezulta ca Grecia se intreapta in directia corecta, prezentand pontential de crestere si o imbunatatire a reducerii treptate a datoriei pe termen lung, toata lumea va rasufla usurata, chiar daca raman in continuare obstacole.

Pe de alta parte, daca troica ajunge la concluzia ca Grecia nu a depus suficiente eforturi si nu are nicio o perspectiva realista pentru a-si reduce datoria in urmatorul deceniu, atunci va sosi in sfarsit momentul adevarului.

Avand in vedere planurile in desfasurare ale BCE si ale fondurilor de salvare ale zonei euro privind protejarea Spaniei si Italiei prin interventii in vederea reducerii costurilor lor de imprumut, este putin probabil ca liderii europeni sa lase Grecia sa se prabuseasca acum, generand un val de contagiune care ar duce criza la un nou nivel.

In schimb, acestia ar putea incerca sa gaseasca o solutie pentru a acorda Greciei mai mult ajutor, care sa nu para ca se bazeaza pe contribuabilii germani.
Samaras a facut aluzie la o astfel de ecuatie dupa intalnirea cu Merkel de saptamana trecuta: "Nu cerem mai multi bani, ci un moment de ragaz", a spus premierul.

In replica, Merkel a subliniat importanta concluziilor raportului troicii.
"Ceea ce Grecia poate astepta din partea Germaniei este ca nu vom face aprecieri premature, dar vom astepta date concrete, ceea ce pentru mine inseamna raportul troicii", a spus Merkel.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1691 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor