Germania a castigat o multime de bani de pe urma crizei din zona euro - Bild

Miercuri, 01 August 2012, ora 23:00
3434 citiri
Germania a castigat o multime de bani de pe urma crizei din zona euro - Bild

Cel mai bine vandut cotidian german, Bild, cunoscut pentru atacurile sale nenumarate la adresa Greciei, titreaza, miercuri, ca "Germania a castigat o multime de bani de pe urma crizei din zona euro".

"Statul si consumatorii au beneficiat cel mai mult din costurile negative de finantare", noteaza ziarul german, potrivit AFP.

In plus, publicatia sustine ca Ministrul de Finante, Wolfgang Schauble, castiga bani chiar si atunci cand se indatoreaza, gratie dobanzilor negative a obligatiunilor guvernamentale.

Germania a inceput sa atraga bani la dobanzi negative pentru prima data in istorie, adica investitorii au preferat sa dea bani statului, doar sa aiba garantia ca isi vor primi o mare parte inapoi.

Comparativ, dobanzile la obligatiunile pe 10 ani in Spania au trecut de nivelul de 7%, din cauza starii precare a finantelor acestei tari.

"In ultimele 30 de luni, Germania a economisit mai mult de 60 miliarde de euro prin refinantarea datoriei sale. In plus, datorita cresterii colectarii de impozite si a scaderii cheltuielilor sociale, statul a pus in visterie, in total, intre 70 si 100 de miliarde de euro", conform sursei citate.

Jurnalul subliniaza ca sectorul imobiliar profita la randul sau de ratele scazute de dobanda, la fel ca si consumatorii, care iau tot mai multe credite, iar bancile se pot refinanta cu costuri scazute de la Banca Centrala Europeana (BCE).

De asemenea, exportatorii germani beneficiaza de cursul slab al euro, care le amelioreaza competitivitatea, conchide Bild.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Germania beneficii zona euro, #Germania castig zona euro, #Germania avantaje zona euro , #zona euro