Germania, salvatorul Europei? - Presa internationala

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 14:09
1100 citiri
Germania, salvatorul Europei? - Presa internationala

Succesul de joi al Angelei Merkel, in Parlamentul german, este privit cu optimism de catre observatori insa masura adoptata pare sa fie insuficienta pentru criza europeana; premierul grec se intalneste cu presedintele francez pentru a incerca sa obtina o livrare mai rapida a transei din imprumutul UE/FMI - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de vineri.

Angela Merkel a reusit sa impuna Parlamentului german planul sau de majorare a fondului european de interventie financiara (European Financial Stability Facility), obtinand astfel o crestere de pana la 440 miliarde, valoare aceastui fond.

Totusi, aceasta importanta reusita politica nu este sufcienta pentru a indeparta pericolul din zona euro, se arata intr-un editorial de pe The Guardian. Inca mai trebuie puse la punct foarte multe detalii necesare pentru ca acest fond sa-si joace rolul de supra-erou care poate sa recapitalizeze bancile si sa calmeze pietele financiare pe care se tranzactioneaza datoriile publice grecesti.

Apoi mai sunt si probleme majore. Sunt cei 440 de miliarde suficienti? Daca se ia in calcul interventia financiara atat in Italia cat si in Spania, in mod evident acesti bani sunt insuficienti - cele doua economii depasind cu mult nevoile cumulate ale Greciei, Irlandei si Portugaliei - tari in care s-a intervenit pana in prezent.

Modalitatea prin care acest fond isi va obtine finantare va fi direct din piata, prin emiterea de bonduri garantate de catre statele participante. Insa, pentru ca banii sa fie obtinuti, este nevoie ca investitorii sa priveasca increzator inspre politicile statelor girant.

Totusi, in prezent, randamentele la care se tranzactioneaza aceste bonduri sugereaza o lipsa de incredere a investitorilor, aceste fiind destul de mari - ceea ce indica riscul pe care cumparatorii il asociaza cu aceste titluri.

In situatia in care, in ultima instanta, Banca Centrala Europeana va actiona in directia cumpararii acestor bonduri ale EFSF - masura aplicata atat pentru Spania cat si pentru Italia, pentru a mentine piata la un nivel rezonabil - ar putea aparea din nou probleme politice in Germania legate de o posibila abolire a independentei BCE.

Pentru ca daca bondurile EFSF nu sunt credibile pentru investitori - si nu reusesc, astfel, sa atraga bani din alte resurse decat cele ale statelor implicate - interventia BCE ar fi doar o modalitate mediata de finantare a acestui fond tot de la bugetele de stat, Germania fiind principalul contribuitor.

Grecia isi negociaza imprumutul in Franta

Primul ministru grec, George Papandreou, urmeaza sa se intalneasca cu presedintele francez, Nicolas Sarkozy, vineri, pentru a incerca obtinerea unui alt termen pentru transele de bani necesare evitarii falimentului.

Primul ministru grec a avut o intalnire similara cu Merkel, la Berlin, pentru discutarea planurilor de ameliorare a economiei grecesti, noteaza France24.

Rezervele financiare ale statului grec, necesare atat pentru plata pensiilor si salariilor sectorului de stat, dar mai ales pentru plata costurilor de finantare pentru datoriile facute de guvernul elen, se vor epuiza la mijlocul lunii octombrie - indicand astfel iminenta falimentului.

O transa de 8 miliarde de euro din imprumutul acordat de UE/FMI, la care contribuie masiv atat Germania cat si Franta, a fost amanata din cauza neimplementarii reformelor structurale solicitate, in Grecia.

O misiune de observatori din partea creditorilor, dar si a Bancii Centrale Europene, si-a incheiat joi vizita la Atena unde a realizat un audit al situatiei financiare a guvernului, audit necesar pentru livrarea transei din plata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#criza financiara, #criza economica, #criza datorii suverane, #criza Grecia, #fond financiar salvare Europa , #zona euro