Germania, singurul castigator din salvarea zonei euro? Ce se va intampla cu Romania

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 14:40
3516 citiri
Germania, singurul castigator din salvarea zonei euro? Ce se va intampla cu Romania
Foto: Arhiva

Germania a primit permisiunea sa salveze zona euro, dupa ce Curtea Constitutionala din aceasta tara a aprobat, miercuri, ratificarea Mecanismului European de Stabilitate (MES) de catre Parlamentul german. Insa analistii sunt sceptici in ceea ce priveste rezultatele obtinute din adoptarea masurii.

Cea mai mare economie din zona euro va participa la MES cu 190 miliarde de euro, iar suma poate fi marita doar dupa obtinerea unei aprobari in Parlamentul de la Berlin. De asemenea, Germania vrea sa fie informata continuu despre acest ajutor.

Fondul de salvare va avea un buget 500 de miliarde de euro, destinat ajutorarii statelor europene cu probleme, precum Spania, Grecia si Italia.

Conform programului anuntat de Banca Centrala Europeana (BCE), MES va avea un rol principal in planul de achizitie de obligatiuni ale acestor tari.

Germania are permisiunea sa salveze zona euro: Curtea Constitutionala a aprobat fondul de salvare, impune conditii

"Nu impartasesc aceasta viziune, deoarece este un pas spre solutionarea crizei prin inflatie. A cumpara obligatiunile unor tari cu probleme prin emitere de bani, chiar daca te lauzi ca ii vei steriliza, asta este inflatie. Insa, avand in vedere ca s-a permis acest lucru, inseamna ca americanii au obtinut o victorie, pentru ca aceasta este formula propusa de ei pentru combaterea crizei", a declarat analistul Ilie Serbanescu, pentru Ziare.com.

"Degeaba a cerut Germania informarea, pentru ca Mario Draghi (presedintele BCE - n.r.) este omul americanilor. Germania a pierdut o partida in momentul asta", a adaugat analistul.

Si profesorul de economie la Universitatea Romano-Americana, Bogdan Glavan, imparataseste aceasta viziune, sustinand ca masura nu va duce la rezolvarea crizei.

"Orice masura care socializeaza pierderile, adica nu ii pune sa plateasca pe cei care au produs pierderile, ci le paseaza altora, nu are cum sa rezolve criza. Le face rau atat contribuabilor, implicit germanilor, cat si societatii in ansamblu, pentru ca politica fiscala nu va fi mai prudenta. Este o decizie politica, in logica evolutiilor de pana acum, care a fost una de "sa punem batista pe tambal", adica sa facem ceva ca sa nu pice sandramaua asta de sistem financiar european.

Eu ma astept sa vedem o escaladare in continuare a acestui gen de masuri, vor fi nevoie de mai multi bani, vom vedea uniunea bancara definitivata, din pacate este un pas catre centralizare si catre perpetuarea unui sistem putred, nu un pas catre rezolvarea problemelor", a reiterat Glavan, pentru Ziare.com.

El sustine ca Germania va avea, totusi, cel mai mult de castigat de pe urma MES, deoarece, ca principal finantator, va urmari sa isi impuna propria politica si sa centralizeze politicile fiscale de pe continent, in interes propriu.

In schimb, directorul la compania de consultanta in investitii BAC Investment, Mihai Paun, sustine ca aceasta masura este una binevenita pentru zona euro, deoarece "creeaza conditiile stabilizarii crizei, in momentul de fata. Daca privim si catre declaratiile facute de reprezentantii BCE, toate aceste finante vor fi suficiente pentru salvarea tarilor cu probleme", a spus acesta, pentru Ziare.com.

Cum va fi afectata Romania

Claudiu Cazacu, de la X-Trade Brokers, sustine ca aceasta decizie va avea numeroase beneficii pentru tara noastra.

"Raspunsul Curtii Constitutionale din Germania inseamna depasirea unei piedici majore in punerea in functiune a fondului de rezerva MES. Conditiile nu sunt suficient de restrictive pentru a frana entuziasmul pietelor. Un alt pas foarte important pentru depasirea crizei europene este insa propunerea de realizare a unei uniuni bancare.

Efectele combinate ale celor doua evenimente pot fi favorabile atat pe termen scurt, cat si pe termen lung pentru Romania, prin prisma stabilizarii economiei zonei euro, de care ne leaga canale comerciale si financiare, si a unei abordari mai "prietenoase" in legatura cu regiunea central si est-europeana", a mentionat broker-ul, pentru Ziare.com.

De asemenea, Matei Paun a identificat alte beneficii pe care le va obtine Romania din ratificarea acestui fond de salvare.

"Masura va constrange criza, deci previne o accelerare si o deteriorare a situatiei si ar trebui ca aceasta stabilizare, care va veni in lunile urmatoare, sa comunice si semnale pozitive catre Romania, traducandu-se intr-un cost de finantare mai mic si o perceptie de risc, per ansamblu, mai redus", a subliniat acesta.

Insa Uniunea Europeana va fi mai putin restrictiva in legaura cu tarile din afara zonei euro, asa cum este Romania.

"Romania va intampina greutati in urmatorii pasi de integrare europeana. Se vede deja pe problema intrarii in spatiul Schengen. UE e un organism bolnav si nu are interesul sa mai ia si alti virusi. Astfel, impune un fel de carantina si nu vor tratata Romania asa cum au tratat Grecia, in urma cu 10 ani. Daca tara noastra nu va indeplini conditiile de acces in celelalte institutii, in care nu suntem membrii, atunci nu vom accede la ele", a concluzionat Bogdan Glavan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#decizie Curtea Constitutionala Germania, #Germania aprobare MES, #MES consecinte Romania, #fond salvare Romania , #zona euro