Grecia, afara din zona euro: Cei mai multi germani ar vrea sa le faca vant elenilor

Vineri, 12 Iunie 2015, ora 18:01
6471 citiri
Grecia, afara din zona euro: Cei mai multi germani ar vrea sa le faca vant elenilor
Foto: Facebook/Alexis Tsipras

Germanii se declara pentru prima data in majoritate (51%) in favoarea unei iesiri a Greciei din zona euro, in conditiile in care Atena si creditorii sai nu reusesc sa ajunga la un acord, potrivit barometrului politic al postului public ZDF, facut public vineri.

Totusi, acest lucru nu se traduce printr-o neincredere fata de cancelarul federal german Angela Merkel, care se opune unei asemenea iesiri, partidul conservator condus de ea continuand sa se bucure de popularitate, informeaza AFP.

Inceputul sfarsitului? Echipa FMI se retrage de la negocierile cu Grecia (Video)

Circa 70% dintre persoanele intervievate s-au declarat impotriva unor noi concesii din partea Uniunii Europene (UE) pentru Grecia, potrivit acestui studiu bilunar, considerat unul dintre cele mai serioase din Germania.

Doar 41% dintre ei doresc inca mentinerea Greciei in zona euro, in conditiile in care 55% se pronuntau in favoarea acestui lucru la inceputul anului, inainte ca guvernul radical de stanga al lui Alexis Tsipras sa initieze negocieri laborioase cu creditorii tarii, in special cu UE.

Aceste negocieri vizeaza reforme structurale pe care Atena trebuie sa le puna in aplicare, in schimbul deblocarii altor 7 miliarde de euro din ajutorul financiar, inghetat de la inceputul lui august 2014.

Chiar daca pana acum a adoptat un ton ferm fata de greci, Angela Merkel nu inceteaza sa-si reitereze opozitia fata de o eventuala iesire a Greciei din zona euro.

Cu toate acestea, germanii nu par hotarati sa o faca sa plateasca pretul acestei politici, deoarece partidul sau conservator, Uniunea Crestin-Democrata (CDU), se bucura inca de 41% din intentiile de vot.

Seful bancii centrale a Germaniei: Pericolul ca situatia Greciei sa explodeze creste pe zi ce trece

Consecintele pe care un eventual Grexit le-ar avea asupra economiei germane le provoaca din ce in ce mai putine temeri germanilor. Astfel, 65% dintre ei sunt convinsi ca acest lucru va provoca foarte putine prejudicii sau deloc.

Presa germana se arata cu precadere ostila la adresa liderilor greci, acuzati ca saboteaza discutiile cu partenerii lor europeni prin faptul ca refuza sa puna in aplicare reforme in sistemul de pensii si pe piata muncii.

Studiul Politbarometer a fost realizat prin telefon in perioada 9-11 iunie, pe un esantion reprezentativ de 1.230 de persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Germania sondaj Grecia zona euro, #Grecia iesire zona euro, #Grecia afara zona euro, #Germania zona euro , #zona euro