Grecia ar putea fi salvata - SUA sustin acordarea unui nou imprumut FMI

Luni, 20 Februarie 2012, ora 11:12
1552 citiri
Grecia ar putea fi salvata - SUA sustin acordarea unui nou imprumut FMI
Foto: Arhiva

Statele Unite sustin acordarea unui nou imprumut Greciei de catre Fondul Monetar International, a anuntat secretarul de stat pentru trezorerie, Timothy Geithner.

"Programul de refore economice convenit de prim-ministrul Greciei si partidele de coalitie si declaratia de sustinere din partea economiilor majore din Europa sunt binevenite", a spus Geithner, intr-o declaratie data duminica, conform Trezoreriei americane.

Secretarul american a adaugat ca programul de reforme este foarte puternic si ca merita sprijinul comunitatii internationale si al FMI, urmand ca Statele Unite sa incurajeze Fondul sa sustina acest acord.

Doar FMI ar mai putea salva Grecia

Parlamentul din Grecia a aprobat o serie de masuri care ar urma sa duca la economisirea a aproape 3,2 miliarde de euro, incercand sa obtina o intelegere pentru un ajutor public de 130 miliarde de euro si stergerea partiala a datoriei detinute de creditorii privati, la nivelul a 100 miliarde de euro.

Grecia are deja un acord cu FMI in valoare de 110 miliarde de euro, care a salvat tara de la faliment. Autoritatile au introdus deja masuri de austeritate precum scaderea salariilor bugetarilor si cresterea varstei de pensionare, iar acestea au fost urmate de proteste ample, soldate cu violente.

Grecia: Noi proteste la adresa masurilor de austeritate

Discutiile pe tema crizei din Grecia, intre liderii europeni, au fost sistate saptamana trecuta, in urma tensiunilor dintre politicieni - autoritatile elene spun ca au facut tot posibilul pentru reducerea datoriilor, insa oficialii Uniunii Europene si ai FMI cer mai multe masuri de austeritate.

Ministrii de finante din zona euro se reunesc luni, la Bruxelles, pentru a decide soarta Greciei. Oficialii europeni, chiar si cancelarul Angela Merkel, s-au aratat dispusi sa aprobe un plan de asistenta financiara care sa evite intrarea tarii in incapacitate de plata.

Atena trebuie sa ramburseze, pe 20 martie, 14,5 miliarde de euro, cu riscul intrarii in incetare de plati.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Grecia, #imprumut FMI Grecia, #plan salvare Grecia , #zona euro