Grecia: Creditorii europeni, amenintati de pierderi masive

Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 09:05
2502 citiri
Grecia: Creditorii europeni, amenintati de pierderi masive

Guvernele din zona euro ar putea fi obligate sa accepte pierderi in cazul imprumutului de salvare oferit Greciei, dupa ce intalnirea dintre liderii europeni nu a stabilit si modul in care va fi redusa datoria tarii.

Dupa trei intalniri in doua saptamani, ministrii de Finante din zona euro au cazut de acord sa deblocheze transa de 34,4 miliarde de euro pentru Grecia, dupa luni intregi de negocieri. Insa unele masuri aprobate, care ar putea reduce datoria tarii cu miliarde de dolari pana la sfarsitul deceniului, nu au fost destul de elaborate, potrivit unor documente obtinute de Financial Times.

Masurile care vor fi implementate cat de curand, drept parte a acordului, vor diminua nivelul datoriei Greciei la 126,6 la suta din produsul intern brut, pana in 2020, nu la 124% din PIB, cum a fost anuntat de liderii zonei euro, se arata in documente.

In schimb, reducerea ramasa, de 2,7 procente, a fost amanata pana la o data ulterioara, cand Grecia va incepe sa produca mai multi bani decat cheltuie, fara a se lua in considerare plata dobanzilor.

Astfel, oficialii cred ca Atena ar putea avea un surplus bugetar primar pana la sfarsitul anului 2014, reducerea datoriei sale fiind amanata la un an dupa alegerile din Germania, din 2013. Avand in vedere ca, in acordul actual, dobanzile sunt deja taiate pana la doar 50 de puncte de baza peste nivelul ratelor imprumuturilor interbancare, orice alte reduceri suplimentare ar insemna pierderi pentru creditori.

"Sunt acolo, dar intr-un mod in care Angela Merkel (cancelarul german - n.red.) nu poate fi acuzata ca ar fi promis acest lucru", a declarat un oficial despre datorii, pe fondul alegerilor care vor avea loc anul viitor.

Wolfgang Schauble, ministrul Finantelor din Germania, a recunoscut ca el si omologii sai din zona euro au fost de acord sa reduca si mai mult datoriile Greciei in momentul in care tara va ajunge la un surplus bugetar.

Insa Schauble a subliniat faptul ca orice pierderi pentru creditori ar incalca legea germana, deoarece nu ar mai fi posibil sa ii ofere imprumuturi, odata ce o reducere s-ar aplica la creditele anterioare. Cu toate ca mai multe persoane in cunostinta de cauza spun ca ministrul german este din ce in ce mai izolat in acest punct de vedere, Schauble insusi sustine ca toti ministrii au fost de acord ca reducerea datoriilor "nu reprezinta o solutie pentru problema".

"Acordul ofera mult timp Greciei, daca implementeaza reformele, daca economia se redreseaza conform estimarilor din cadrul programului si daca europenii se tin de promisiunea de a reduce datoriile", a spus Laurence Boone, economist la Bank of America Merrill Lynch.

Exista alte modalitati de a salva Grecia?

Oficialii europeni cauta si alte modalitati de a salva Grecia, in afara de reducerea datoriilor, inclusiv diminuarea cheltuielilor Atenei pentru a avea acces la fondurile de dezvoltare ale Uniunii Europene. Astfel, guvernul ar putea sa-si reduca nivelul datoriei cu inca 2,6 la suta din PIB.

Insa opozitia din Germania il acuza pe Schauble de incercarea de a ascunde caracterul inevitabil al pierderilor in cazul imprumuturilor de salvare. Frank-Walter Steinmeier, liderul social-democratilor, sustina ca partidul sau va sustine acordul, insa guvernul incearca sa "acopere adevarul". "Pierderile nu au fost evitate, au fost doar amanate pana dupa alegerile federale", a spus Steinmeier, pentru televiziunea ZDF.

Chiar daca guvernele din zona euro vor reusi sa evite piederile pentru a fi atinse tintele pana in 2020, Fondul Monetar International a obtinut, in cadrul negocierilor, promisiunea ca Grecia isi va reduce datoriile si mai mult pana in 2022, sub 110% din PIB.

Potrivit documentelor, pana in acel an, conform acordului din prezent, datoriile nu se vor putea reduce decat pana la 115% din PIB, ceea ce inseamna o diminuare de inca 5,1%. Astfel, mai mult ca sigur, daca Grecia nu intra in incapacitate de plata, celelalte state din zona euro vor trebui sa sufere pierderi din cauza ei.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#pierderi imprumut Grecia, #reducere datorii Greciei , #zona euro